Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Ett växande RSMH

För medlemsorganisationer som vår är medlemmarna fundamentet som organisationen vilar på. Ju fler medlemmar vi har, desto starkare blir vår gemensamma röst i arbetet för psykisk hälsa för alla. Därför inleder RSMH nu en satsning för att värva nya medlemmar.

Statistik från Nationella folkhälsoenkäten från 2020 visade att 41 procent av Sveriges befolkning (16-84 år) har lätta psykiska besvär som oro, ängslan och ångest. Sju procent av männen och åtta procent av kvinnorna bedömdes ha en allvarlig psykisk påfrestning.

Människor med psykisk ohälsa finns överallt i samhället – och alla är välkomna i RSMH. Men hur ska vi göra för att nå ut till dem, få nya medlemmar och växa?

Manual för medlemsvärvning

RSMH har de senaste åren sett ett minskande antal medlemmar i våra föreningar. Vi är en relevant aktör för många människor i vårt samhälle. Vi behöver nå ut till fler, synas bättre och visa varför vi är den bästa organisationen för alla som brinner för psykisk hälsa. Så hur gör vi då för att vända trenden?

Som en del i arbetet för att nå ut till nya medlemmar har förbundskansliet satt ihop en värvningsmanual med tips och råd som ni i våra föreningar kan använda. Klicka på knappen här nere för att läsa mer om manualen och om det värvningspaket som ni i föreningen kan beställa. Hela manualen finns att ladda ner här.

Snabba tips för medlemsvärvning

Att värva medlemmar behöver inte vara vare sig svårt eller komplicerat. Här är fem snabba tips.

  1. Våga fråga! Den vanligaste orsaken till att någon inte är med i föreningen är att den inte fått frågan.
  2. Syns och hörs. Vi måste visa att vi finns. Många är ensamma kanske bara för att de inte vet om att vi existerar.
  3. Utgå från dig själv. Vad var det som gjorde att du själv gick med i RSMH? Vad tycker du är bra med vår organisation? Detta är den bästa utgångspunkten vid samtal med nya människor.
  4. Bjud in! Bjud in potentiella och blivande medlemmar till era medlemsträffar och möten och visa vilken fantastisk förening ni har! Sprid information om era träffar på Facebook och i sociala medier.
  5. Glöm inte vikten av att ta hand om våra nya medlemmar. Hälsa dem välkomna och informera om kommande aktiviteter.

Använd vår hemsida!

På vår Föreningssida hittar ni i föreningen länkar och nedladdningsbara dokument. Här håller vi på att skapa en digital föreningspärm med information som riktar sig till er i den redan existerande föreningen. Här finns också information som riktar sig till er som funderar på eller som är mitt upp i att starta en ny förening.

Ni kan också hitta annan information på hemsidan som ni kan vilja förmedla när ni träffar nya människor. Här kan de till exempel läsa om vår historia och det arbete som vi uträttat sedan RSMH grundades år 1967. Här finns våra remissvar, ett exempel på vårt viktiga arbete för att förbättra villkoren för människor med psykisk ohälsa. Här kan ni också bläddra i gamla nummer av Revansch.

Hör av er!

Vi vill gärna höra från er! Ring eller skicka ett mejl och berätta hur det går, eller ställ frågor om manualen. Ni kan nå oss på 08-120 080 40 eller forening@rsmh.se