Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem eller ger en gåva till oss hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Din gåva hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt i RSMH

Här hittar du nyheter från Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, som handlar om vårt arbete men också om psykisk ohälsa, hälsa, psykiatri, diagnoser, stöd från socialtjänsten och vår organisationstidning Revansch.

Stöd till föreningar i virustider

Publicerad den 30.03.2020, Lena Andersson

I tider av oro och osäkerhet behöver människor kunna mötas och samtala om det som händer. Det kan vara viktigt att inte ställa in möten helt, utan att istället försöka ha möten på ett annat sätt. I fredags startade vårt studieförbund ABF Mötesakuten, med målet att hjälpa föreningar ”att träffas utan att träffas”.

Undvik smittspridning bland medlemmarna!

Publicerad den 25.03.2020, Lena Andersson

Många av våra föreningar håller fortfarande öppet, trots Corona. Här hittar ni i föreningen skyltar som kan hjälpa er att informera era medlemmar om vikten av att vara helt frisk när man besöker föreningens träffar.

Sök medel från insamling för riskgrupper för coronaviruset

Publicerad den 25.03.2020, Lena Andersson

Radiohjälpen har startat en insamling för att möjliggöra aktiviteter och projekt gällande riskgrupper i Sverige. Nu är det möjligt att söka pengar från insamlingen.

Kamratskap i virustider

Publicerad den 17.03.2020, Lena Andersson

I dessa tider är det viktigt att undvika att bli smittad och smitta andra. Många fysiska möten och sammankomster ställs in. Människor riskerar att bli ensamma. Det finns telefoner, datorer och andra tekniska lösningar som hjälper oss att hålla kontakten.

Att tvätta händerna noga och ofta minskar risken för att smittas av coronaviruset.

Coronaviruset – här är RSMH:s riktlinjer

Publicerad den 13.03.2020, Anna Langseth

Det finns medlemmar i RSMH som tillhör riskgrupper. Det är därför väldigt viktigt att alla besökare och anställda stannar hemma i fall de känner sig sjuka. Förbundskansliet rekommenderar också att ni skjuter på större evenemang såsom årsmöten eller medlemsmöten.

Internationella kvinnodagen: Förbättra bemötandet av unga kvinnor i psykiatrin!

Publicerad den 08.03.2020, Anna Langseth

Psykiatrin måste ge unga kvinnor bättre vård och stöd, skriver företrädare för RSMH på internationella kvinnodagen i en debattartikel i Göteborgsposten.

Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH.

Bra förslag om minskat tvång mot barn – men kunde ha varit bättre

Publicerad den 03.03.2020, Anna Langseth

Regeringen vill se minskade tvångsåtgärder mot barn som vistas i den slutna psykiatriska vården. Det är bra, men vi inom RSMH kräver ännu skarpare skrivningar.

– Vårt mål är nolltolerans mot bältning och andra tvångsåtgärder, säger Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH.

Sean Banan på omslaget till Revansch 1:2020

Nytt nummer av Revansch ute nu

Publicerad den 28.02.2020, Anna Langseth

Nu har årets första nummer av Revansch börjat trilla ned i våra medlemmar och prenumeranters brevlådor. Temat är mobbning och Sean Banan är omslagskändis.

Ge deprimerade rätt till vård

Publicerad den 27.02.2020, Sara Rooth

Närmare en tredjedel av Sveriges befolkning drabbas någon gång i livet av en depression. Trots att psykologisk behandling  är dokumenterat bra vid depression kan det vara en nära nog hopplös kamp för att få tillgång till vård. Istället ser vi en stor ökning av förskrivningen av antidepressiva. Detta måste ändras, skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande i Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH i Dagens ETC.

Kommande aktiviteter för unga

Publicerad den 27.02.2020, Malin Wigg

Är du ung mellan 15-29 år och medlem i RSMH så har du möjlighet att delta på alla våra läger och temadagar i Sverige för unga med psykisk ohälsa. Nu kan du som ung anmäla dig till flera aktiviteter under vår/sommar 2020.

Hur kan vården vid psykos och schizofreni förbättras?

Publicerad den 20.02.2020, Sara Rooth

Kom gärna med era synpunkter på en ny remiss om hur vården vid psykos och schizofreni kan förbättras. Sveriges kommuner och Regioner har ett förslag på remiss. Svara senast 2 mars.

Prenumerera på nya Föreningsnytt!

Publicerad den 20.02.2020, Lena Andersson

Vill du att vi skickar vårt informationsbrev Föreningsnytt till din mejl?

I Revansch nr 1:2020 intervjuas bland annat artisten Sean Banan.

Årets första Revansch kommer ut 2 mars

Publicerad den 14.02.2020, Anna Langseth

Snart dimper årets första nummer av Revansch ned i alla medlemmars brevlådor. Revansch nr 1:2020 har temat mobbning och en som intervjuas är artisten Sean Banan.

Dags att söka bidrag från Radiohjälpen

Publicerad den 14.02.2020, Lena Andersson

Senast den 1 mars ska den digitala ansökan till Radiohjälpen vara inskickad.

Så faller ingen mellan stolarna – tyck till!

Publicerad den 10.02.2020, Sara Rooth

I början av februari diskuterade förtroendevalda inom RSMH hur stödet och vården borde förbättras för personer med psykisk ohälsa. Nu kan du också tycka till om hur ingen ska falla mellan stolarna i psykiatrin.

Viktig information till föreningen: årsmöteshandlingar

Publicerad den 30.01.2020, Lena Andersson

När er förening har haft årsmöte är det dags att skicka in handlingar till förbundskansliet. Detta är mycket viktigt, då handlingarna ligger till grund för RSMH:s fortsatta statsbidrag.

Dags att nominera till Bästa psykiatriska verksamhet!

Publicerad den 30.01.2020, Sara Rooth

Det är dags att nominera verksamheter som ni tycker förtjänar utmärkelsen Bästa psykiatriska verksamhet! RSMH kommer år 2020 dela ut utmärkelsen för fjärde gången till en verksamhet som lyckas bra utifrån exempelvis bemötande, värdegrund, kvalitetsarbete, information, brukarinflytande eller samverkan.

Vårens utbildningar från RSMH Utbildning

Publicerad den 24.01.2020, Hanna Schubert

RSMH Utbildning erbjuder utbildningar om psykisk ohälsa. Vi riktar oss till arbetsplatser som vill köpa en kurs, eller till enskilda anställda som vill gå våra utbildningar. Vi kan också komma till er arbetsplats och föreläsa, eller skräddarsy en utbildning efter ert önskemål. Vissa av våra utbildningar riktar sig också till privatpersoner. Under våren erbjuder vi ett antal öppna utbildningar.

Vårens kurser för dig som är medlem

Publicerad den 23.01.2020, Sara Rooth

Det är hög tid för dig som medlem att ansöka till vårens kurser på RSMH. Lär dig mer om hälsa som livsstil eller förbättra dina kunskaper om data och internet på kursen Diplomerat digital.

Bidra med dina erfarenheter av att ha god man eller förvaltare

Publicerad den 20.01.2020, Hanna Schubert

Nu utreds funktionen god man och förvaltare av regeringen. RSMH har fått möjlighet att bidra med erfarenheter och synpunkter om hur det fungerar idag och hur det skulle kunna bli bättre. Därför vill vi gärna ha hjälp av dig som har erfarenhet av att ha god man eller förvaltare.