Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem eller ger en gåva till oss hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Din gåva hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt i RSMH

Här hittar du nyheter från Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, som handlar om vårt arbete men också om psykisk ohälsa, hälsa, psykiatri, diagnoser, stöd från socialtjänsten och vår organisationstidning Revansch.

RSMH seminarium på MR-dagarna

Publicerad den 11.11.2019, Anna Langseth

RSMH deltar med två seminarium på Mänskliga Rättighetsdagarna i Linköping. Ett om diskriminering i kroppssjukvården, ett annat om tvångsvård. Dessutom anordnar vi en tävling vid vårt bokbord på lördagen, då det är gratis entré för allmänheten.

Seminarium: Brukarrevision – vad är det och hur funkar det?

Publicerad den 08.11.2019, Lena Andersson

Vill du veta mer om våra brukarrevisioner? Onsdagen den 4 december bjuder vi in till ett seminarium om brukarrevision.

RSMH:s hemsida fick silver i Publishingpriset!

Publicerad den 06.11.2019, Lena Andersson

RSMH:s hemsida nominerades i höstas till PublishingPriset inom kategorin ”sajter som marknadsför organisationer”. I tisdags avgjordes tävlingen och vår hemsida kom på andra plats.

Föreningssidan: för våra aktiva medlemmar och föreningar

Publicerad den 31.10.2019, Lena Andersson

På Föreningssidan hittar aktiva medlemmar och föreningar viktiga dokument och information om RSMH:s verksamhet.

Marianne Uddenberg har gått i pension

Publicerad den 30.10.2019, Lena Andersson

Marianne Uddenberg har, efter 35 års lång och trogen tjänst på RSMH:s förbundskansli, gått i pension. Medlemsfrågor skickas nu annorstädes.

Remissvar: stora brister i förslag om patientsäkerhet

Publicerad den 25.10.2019, Lena Andersson

På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen tagit fram ett förslag till nationell handlingsplan som ska öka patientsäkerheten. I ett remissvar skriver RSMH att vi är mycket oroade över situationen inom psykiatrin och att den analysen saknas i förslaget.

Publishingprisets diplom

Vår hemsida kan vinna pris

Publicerad den 22.10.2019, Anna Langseth

RSMH:s nya hemsida är nominerad till Publishingpriset 2019! Det är en årlig jurybedömd pristävling för filmer, webbplatser, tidningar, tidskrifter, böcker och andra trycksaker, varav det mesta är redaktionell kommunikation.

Barbro Ronsten, förbundsordförande i RSMH överlämnar diplom för Bästa psykiatriska verksamhet till Liv Bjerved, verksamhetschef på Familjevårdsstiftelsen

Unik stiftelse – landets bästa verksamhet för personer med psykisk ohälsa

Publicerad den 17.10.2019, Anna Langseth

RSMH utser Familjevårdsstiftelsen i Göteborg till bästa verksamhet i Sverige år 2018 för personer med sociala och/eller psykiska problem. Det är nu tredje gången som vi delar ut detta nationella pris.
Utdelningen skedde lördagen 19 oktober 2019.

Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande.

Debatt: Försäkringskassan måste hjälpa inte stjälpa

Publicerad den 10.10.2019, Anna Langseth

Skyddsnätet behöver stärkas så att hela samhället arbetar för att människor har chans att få ett bra liv. Det minskar risken för självmord. Men i och med bland annat Försäkringskassan har hårdnat så har detta urholkats. Det skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, vår förbundsordförande, och P-O Tiger, ordförande i RSMH:s utskott för opinion och samhällspåverkan, i en debattartikel i Aftonbladet idag på Världsdagen för psykisk hälsa som i år har temat självmord.

RSMH möter utredare från Diskrimineringsombudsmannen, DO, för att samtala om diskriminering på bostadsmarknaden.

Diskriminering på bostadsmarknaden måste upphöra

Publicerad den 08.10.2019, Anna Langseth

Många hyresvärdar har som krav att du måste ha en inkomst på tre, fyra månadslöner för att bli beviljad en lägenhet. Dessutom räknas inte exempelvis sjukersättning som fast inkomst. Det är diskriminering, anser vi. Det tog vi upp med utredare från Diskrimineringsombudsmannen, DO, som besökte RSMH:s förbundskansli idag.

Nya Föreningsnytt ute nu!

Publicerad den 27.09.2019, Lena Andersson

Nu är det nya numret av Föreningsnytt här – vårt månatliga informationsbrev till våra lokalföreningar.

RSMH: Chefer ska bli bättre på att stötta medarbetare

Publicerad den 24.09.2019, Lena Andersson

Inom ramen för projektet Arbete trots psykisk ohälsa har RSMH tagit fram en utbildning som ska hjälpa arbetsgivare att stötta medarbetare med psykisk ohälsa.

Stöd i studier under RSMH:s nätverksdagar

Publicerad den 20.09.2019, Anna Langseth

Ny kunskap, goda samtal och release av en rykande färsk bok om hur man kan stödja unga med psykisk ohälsa i skolan fyllde RSMH:s nätverksträff i Stockholm.

Paulina: En kamp för livet i cirkelns ytterkant

Publicerad den 16.09.2019, Anna Langseth

När vår bloggare Paulina Tarabczynska såg Uppdrag Gransknings dokumentär om Marika Sellgren slogs hon av en insikt och skrev denna text på RSMHbloggen.
”Min verklighet är att kriga för min trygghet och rätt att existera. Kriga med myndigheter, bestrida avslag, konfrontera diskriminering i vården, ja ni förstår – kriga om allt. ”

Viktig enkät om din kontakt med Försäkringskassan!

Publicerad den 10.09.2019, Lena Andersson

Vill du dela med dig av din erfarenhet av kontakt med Försäkringskassan? Fram till den 1 oktober har du möjlighet att svara på denna mycket viktiga enkät. Länken till enkäten finner du här.

Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande.

Återinför och utvidga anmälningsplikten vid självmord!

Publicerad den 10.09.2019, Anna Langseth

Varje självmord är en tragedi, och samhället måste göra allt för att undvika att någon hamnar i den situationen. Trots detta utreds självmord allt mer sällan. Det är dags att återinföra vårdens anmälningsplikt vid självmord och dessutom utöka den till att innefatta även socialtjänsten, skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande i Riksförbundet för Social Hälsa och Mental Hälsa, RSMH och Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige på suicidpreventiva dagen 10 september. Debattartikeln publiceras på SvD.se.

”Vändpunkt” som tema i senaste Revansch

Publicerad den 06.09.2019, Anna Langseth

Nu finns ett nytt nummer av Revansch, RSMH:s organisationstidning!
Det har temat ”Vändpunkt” och i det berättar flera personer om hur de har återhämtat sig från psykisk ohälsa. På omslaget ser du höjdhopparen Linus Thörnblad som drabbades av en allvarlig utmattningsdepression med i dag mår bättre.

Alla människor – oavsett hälsotillstånd – ska ha rätt till ett hem!

Publicerad den 04.09.2019, Anna Langseth

Personer med psykisk ohälsa blir oftare vräkta än andra. Det är en skandal! Samhället måste bli bättre på att hand om alla människor när de mår som allra sämst, skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande i en debattartikel på SVT opinion apropå Uppdrag Granskning den 4 september 2019.

Här kan du läsa hela debattartikeln.

Bli studiecirkelledare!

Publicerad den 29.08.2019, Lena Andersson

Många av RSMH:s medlemmar är osäkra på data. Men vill du hjälpa andra RSMH-medlemmar att bli bättre på internet? Nu kan du gå kurs för att bli studiecirkelledare i metoden Diplomerad digitalt. Nya datum 28 och 29 oktober i Stockholm.

Händer som skriver på ett tangentbord.

Vill du blogga om psykisk ohälsa?

Publicerad den 20.08.2019, Lena Andersson

RSMH-bloggen söker dig  som vill blogga om dina egna erfarenheter av psykisk ohälsa.