Här hittar du information om vår aktuella verksamhet. Det handlar ofta om vårt arbete, men här finns också våra senaste debattinlägg, liksom nyheter från vår blogg, samarbetsorganisationer och vår organisationstidning Revansch. Som medlem i RSMH har du möjlighet att delta och närvara på våra aktiviteter och event.
Som en del av Funktionsrätt Sveriges valarbete kring skolan, så har RSMH:s unga medlemmar tyckt till om hur skolan kan förbättras för personer med psykisk funktionsnedsättning/psykisk ohälsa.
Tandhälsoförbundet uppmanar Socialstyrelsen att snarast korrigera de nationella riktlinjerna så att tandläkare vågar ta bort rotfyllda och infekterade tänder. RSMH kommenterar och stödjer Tandförbundets uttalande.
RSMH står tillsammans med tio andra intresseorganisationer bakom debattartikeln i DN kring att den likvärdiga skolan inte verkar gälla elever med funktionsnedsättning.
Nu startar Radio Galen en valspecial där Jimmie och Jonas pratar med politiker om hur vården fungerar för personer med psykisk ohälsa.
Caroline Nilsson bloggar om en bok hon läste som fick henne att förstå mer om sig själv och sin diagnos, Aspergers syndrom.
I slutet av april meddelade regeringen att en kartläggning av hälsoläget bland personer med psykisk funktionsnedsättning ska utföras. RSMH välkomnar detta beslut.
Mellan den 9/5-11/5 genomfördes en tredagarsutbildning på Hagaberg för representanter från lokalföreningar inom Uppsala län och anordnades av Uppsala distrikt. Kursledare var personal från förbundskansliet.
Ulrika Westerberg frågar på RSMH-bloggen varför vi inte pratar mer om miljögifters inverkan på vår mentala hälsa.
Den 8 maj släpptes det första avsnittet i podcasten ”Bryt ytspänningen” som genomförs inom RSMH unga. De som håller i podcasten är Moa Johansson och Emelie Jönsson.
Radio Galen pratar påverkansarbete med Per-Olof Tiger som varit personligt ombud under 20 år.
RSMH:s forskningsstipendium 2021 delas ut till Jennie Moberg för hennes forskning om självvald inläggning bland barn och unga.
Den 14 maj är det dags för RSMH-dagen där RSMH NYBYGGARNA I VÄST i samverkan med ABF HALLAND håller ett evenemang mellan kl. 11.00-14.45.
Hur ser en hållbar och meningsfull vardag för alla ut? Hur ser en hållbar skola ut? En hållbar arbetsplats? Och om man varken har skola eller arbete, hur får man då en hållbar vardag? Detta frågar Jimmie Trevett på RSMH-bloggen.
Nu finns studiematerial från RSMH:s satsning #snackapsykiskohälsa att ladda ner från Utbudet.se.
Lindha Holmqvist bloggar om att (kanske) vara den enda utan en npf-diagnos i en familj. ”Vi är ett lag där jag är lagkapten och styr. Utan mig skulle det inte fungera alls.”
I senaste avsnittet av Radio Galen talar Jimmie och Jonas om funktionsrättskonventionen med Mia Ahlgren på Funktionsrätt Sverige.
Nu utlyses tjänsten som träffpunktsledare (40%) 1/7 – 31/12 i RSMH:s Anhörigprojekt 2022 finansierat av Folkhälsomyndigheten.
Lindha Holmqvist skriver på RSMH-bloggen om att vara den friska föräldern. Hennes man är bipolär.
Flera psykiatriska avdelningar på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg tvingas hålla stängt under sommaren eftersom det saknas sjuksköterskor. Sverige är och förtjänar bättre än så här, kommenterar RSMH.
Ylva Kristina Larsson skriver på RSMH-bloggen om att vara anhörig till en kär person med depressiva skov.
Den 31 mars deltog RSMH:s representanter i ett riksdagsseminarium över partigränserna, på temat ”Sanningar och fördomar om farlighet och psykisk hälsa”.
I veckans inlägg på RSMH-bloggen refererar Ulrika Westerberg till en artikel om hur Putins barndom påverkat den han är idag.
Nu på torsdag, 31 mars, besöker RSMH Sveriges riksdag för att diskutera sanningar och fördomar om farlighet och psykisk ohälsa.
I senaste avsnittet av Radio Galen pratar Jimmie och Jonas med Valdemar Nilsson som ska dra igång ungdomsverksamhet i Lund.
Lindha Holmqvist skriver på RSMH-bloggen om en otrygghetskänsla som grundar sig i barndomen och om rädslan av att än en gång ryckas upp med rötterna.
Hannes Qvarfordt skriver på RSMH-bloggen om den genuina och ursprungliga brukarerfarenheten, och varför den har svårt att få genomslag, både i själva vården och i debatten.
Med anledning av dådet på en skola i Malmö påminner RSMH om en studie från 2005, som studerar mediebilden av psykisk sjukdom och psykiatrin i samband med våldsdåd.
Ylva Kristina Larsson skriver på RSMH-bloggen om att vilja ägna sig åt föreningsarbete och samtidigt ha sjukersättning från Försäkringskassan.
På internationella kvinnodagen den 8 mars anordnades ett panelsamtal med rubriken Girl power – inte godkänd för tjejer som omhändertas. Läs rapporten från samtalet.
I senaste nytt från RSMH kan du läsa om vad som händer i förbundet, föreningar som inspirerar och intressanta nyheter från omvärlden. Missa inte möjligheten att skicka frågor till socialminister Lena Hallengren till exempel. Läs hela RSMH-nytt här
Ullakarin Nyberg är programledaren, psykiatern och suicidforskaren som själv drabbades av akut depression när hon behandlades för bröstcancer. I efterhand säger Ullakarin att hon kan se nyttan av att själv ha varit i en så pass omskakande situation.
Förslaget att införa psykisk hälsa på skolschemat är mycket bra, skriver Jimmie Trevett i ett inlägg på RSMH-bloggen.
I senaste avsnittet av RSMH Lunds egen podcast Radio Galen berättar Jan Abrahamsson om sina erfarenheter av att ha Aspergers syndrom, en diagnos inom autismspektrat.
Idag, på Internationella kvinnodagen, publiceras en text på RSMH-bloggen där Ulrika Westerberg bland annat diskuterar ojämlikhet i vården.
Den 23 mars håller doktorand Staffan Hammarbäck ett föredrag om sitt avhandlingsarbete, Ambulanssjukvård vid suicidalitet.