Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem eller ger en gåva till oss hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Din gåva hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt i RSMH

Här hittar du nyheter från Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, som handlar om vårt arbete men också om psykisk ohälsa, hälsa, psykiatri, diagnoser, stöd från socialtjänsten och vår organisationstidning Revansch.

Bästa psykiatriska verksamhet 2018 - diplom

Unik stiftelse – landets bästa verksamhet för personer med psykisk ohälsa

Publicerad den 17.10.2019, Anna Langseth

RSMH utser Familjevårdsstiftelsen i Göteborg till bästa verksamhet i Sverige år 2018 för personer med sociala och/eller psykiska problem. Det är nu tredje gången som vi delar ut detta nationella pris.
Utdelningen sker lördagen 19 oktober 2019.

Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande.

Debatt: Försäkringskassan måste hjälpa inte stjälpa

Publicerad den 10.10.2019, Anna Langseth

Skyddsnätet behöver stärkas så att hela samhället arbetar för att människor har chans att få ett bra liv. Det minskar risken för självmord. Men i och med bland annat Försäkringskassan har hårdnat så har detta urholkats. Det skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, vår förbundsordförande, och P-O Tiger, ordförande i RSMH:s utskott för opinion och samhällspåverkan, i en debattartikel i Aftonbladet idag på Världsdagen för psykisk hälsa som i år har temat självmord.

RSMH möter utredare från Diskrimineringsombudsmannen, DO, för att samtala om diskriminering på bostadsmarknaden.

Diskriminering på bostadsmarknaden måste upphöra

Publicerad den 08.10.2019, Anna Langseth

Många hyresvärdar har som krav att du måste ha en inkomst på tre, fyra månadslöner för att bli beviljad en lägenhet. Dessutom räknas inte exempelvis sjukersättning som fast inkomst. Det är diskriminering, anser vi. Det tog vi upp med utredare från Diskrimineringsombudsmannen, DO, som besökte RSMH:s förbundskansli idag.

Nya Föreningsnytt ute nu!

Publicerad den 27.09.2019, Lena Andersson

Nu är det nya numret av Föreningsnytt här – vårt månatliga informationsbrev till våra lokalföreningar.

RSMH: Chefer ska bli bättre på att stötta medarbetare

Publicerad den 24.09.2019, Lena Andersson

Inom ramen för projektet Arbete trots psykisk ohälsa har RSMH tagit fram en utbildning som ska hjälpa arbetsgivare att stötta medarbetare med psykisk ohälsa.

Stöd i studier under RSMH:s nätverksdagar

Publicerad den 20.09.2019, Anna Langseth

Ny kunskap, goda samtal och release av en rykande färsk bok om hur man kan stödja unga med psykisk ohälsa i skolan fyllde RSMH:s nätverksträff i Stockholm.

Paulina: En kamp för livet i cirkelns ytterkant

Publicerad den 16.09.2019, Anna Langseth

När vår bloggare Paulina Tarabczynska såg Uppdrag Gransknings dokumentär om Marika Sellgren slogs hon av en insikt och skrev denna text på RSMHbloggen.
”Min verklighet är att kriga för min trygghet och rätt att existera. Kriga med myndigheter, bestrida avslag, konfrontera diskriminering i vården, ja ni förstår – kriga om allt. ”

Viktig enkät om din kontakt med Försäkringskassan!

Publicerad den 10.09.2019, Lena Andersson

Vill du dela med dig av din erfarenhet av kontakt med Försäkringskassan? Fram till den 1 oktober har du möjlighet att svara på denna mycket viktiga enkät. Länken till enkäten finner du här.

Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande.

Återinför och utvidga anmälningsplikten vid självmord!

Publicerad den 10.09.2019, Anna Langseth

Varje självmord är en tragedi, och samhället måste göra allt för att undvika att någon hamnar i den situationen. Trots detta utreds självmord allt mer sällan. Det är dags att återinföra vårdens anmälningsplikt vid självmord och dessutom utöka den till att innefatta även socialtjänsten, skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande i Riksförbundet för Social Hälsa och Mental Hälsa, RSMH och Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige på suicidpreventiva dagen 10 september. Debattartikeln publiceras på SvD.se.

”Vändpunkt” som tema i senaste Revansch

Publicerad den 06.09.2019, Anna Langseth

Nu finns ett nytt nummer av Revansch, RSMH:s organisationstidning!
Det har temat ”Vändpunkt” och i det berättar flera personer om hur de har återhämtat sig från psykisk ohälsa. På omslaget ser du höjdhopparen Linus Thörnblad som drabbades av en allvarlig utmattningsdepression med i dag mår bättre.

Alla människor – oavsett hälsotillstånd – ska ha rätt till ett hem!

Publicerad den 04.09.2019, Anna Langseth

Personer med psykisk ohälsa blir oftare vräkta än andra. Det är en skandal! Samhället måste bli bättre på att hand om alla människor när de mår som allra sämst, skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande i en debattartikel på SVT opinion apropå Uppdrag Granskning den 4 september 2019.

Här kan du läsa hela debattartikeln.

Bli studiecirkelledare!

Publicerad den 29.08.2019, Lena Andersson

Många av RSMH:s medlemmar är osäkra på data. Men vill du hjälpa andra RSMH-medlemmar att bli bättre på internet? Nu kan du gå kurs för att bli studiecirkelledare i metoden Diplomerad digitalt. Nya datum 28 och 29 oktober i Stockholm.

Händer som skriver på ett tangentbord.

Vill du blogga om psykisk ohälsa?

Publicerad den 20.08.2019, Lena Andersson

RSMH-bloggen söker dig  som vill blogga om dina egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

Försäkringskassan bör förbättra handläggningen för personer med psykisk ohälsa, skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande i en debattartikel i Expressen.

RSMH i två debattartiklar under sommaren

Publicerad den 13.08.2019, Anna Langseth

Under sommaren har vår nya förbundsordförande Barbro Hejdenberg Ronsten fått två debattartiklar publicerade i rikstäckande media, dels i Expressen, dels i ECT. Den ena handlar om Försäkringskassan och den andra om transporter av ungdomar som omhändertagits enligt LVU i ETC. Här kan du läsa debattartiklarna i sin helhet.

Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, skriver om ensamheten som drabbar många med psykisk ohälsa.

Ensamheten är en samhällsfråga – apropå Hanne Kjöllers krönika

Publicerad den 03.07.2019, Anna Langseth

Att undvika ensamhet är ett individuellt ansvar, skrev Hanne Kjöller den 2 juli i Dagens Nyheter. Men vi håller inte med.
”Att ensamheten ökar bör ses som ett samhällsproblem, där fattigdom och minskade möjligheter att få billig psykoterapi faktiskt bottnar i politiska beslut”, skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande, i en replik som publicerades på dn.se.

Personer som skakar hand över ett bord med en dator

Var med i undersökning om internet!

Publicerad den 20.06.2019, Anna Langseth

Begripsam, som RSMH samarbetar med i projektet Diplomerat Digital, genomför just nu en undersökning som heter ”Svenskarna med funktionsnedsättning och internet 2019” där personer med psykisk ohälsa kan delta.

Ny Revansch 10 juni

Publicerad den 03.06.2019, Anna Langseth

Den 10 juni 2019 kommer ett nytt nummer av Revansch ut. Den är fullspäckad med artiklar från RSMH:s kongress som var i maj, men innehåller också mycket annat viktigt såsom ett tema om samsjuklighet – alltså då man både har psykisk ohälsa och beroendeproblematik.

Jimmie Trevett, första ersättare i förbundsstyrelsen för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH

Jimmie Trevett – Ny andre vice ordförande i Funktionsrätt

Publicerad den 21.05.2019, Anna Langseth
Deltagarna på RSMH:s kongress 2019. Demokratisk, ideell organisation för psykisk hälsa, psykisk ohälsa.

Kongressuttalande 2019: Krisläge – Stödet måste förbättras för socialt utsatta med psykisk ohälsa

Publicerad den 14.05.2019, Anna Langseth

Här är RSMH:s nya förbundsstyrelse!

Publicerad den 12.05.2019, Anna Langseth

Under RSMH:s kongress valdes en ny förbundsstyrelse. Barbro Ronsten valdes till ny ordförande och är därmed den första kvinnan att leda RSMH:s förbundsstyrelse sedan förbundet bildades 1967.