Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem eller ger en gåva till oss hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Din gåva hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt i RSMH

Här hittar du nyheter från Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, som handlar om vårt arbete men också om psykisk ohälsa, hälsa, psykiatri, diagnoser, stöd från socialtjänsten och vår organisationstidning Revansch.

Hur kan vården vid psykos och schizofreni förbättras?

Publicerad den 20.02.2020, Sara Rooth

Kom gärna med era synpunkter på en ny remiss om hur vården vid psykos och schizofreni kan förbättras. Sveriges kommuner och Regioner har ett förslag på remiss. Svara senast 2 mars.

Prenumerera på nya Föreningsnytt!

Publicerad den 20.02.2020, Lena Andersson

Vill du att vi skickar vårt informationsbrev Föreningsnytt till din mejl?

I Revansch nr 1:2020 intervjuas bland annat artisten Sean Banan.

Årets första Revansch kommer ut 2 mars

Publicerad den 14.02.2020, Anna Langseth

Snart dimper årets första nummer av Revansch ned i alla medlemmars brevlådor. Revansch nr 1:2020 har temat mobbning och en som intervjuas är artisten Sean Banan.

Dags att söka bidrag från Radiohjälpen

Publicerad den 14.02.2020, Lena Andersson

Senast den 1 mars ska den digitala ansökan till Radiohjälpen vara inskickad.

Så faller ingen mellan stolarna – tyck till!

Publicerad den 10.02.2020, Sara Rooth

I början av februari diskuterade förtroendevalda inom RSMH hur stödet och vården borde förbättras för personer med psykisk ohälsa. Nu kan du också tycka till om hur ingen ska falla mellan stolarna i psykiatrin.

Viktig information till föreningen: årsmöteshandlingar

Publicerad den 30.01.2020, Lena Andersson

När er förening har haft årsmöte är det dags att skicka in handlingar till förbundskansliet. Detta är mycket viktigt, då handlingarna ligger till grund för RSMH:s fortsatta statsbidrag.

Dags att nominera till Bästa psykiatriska verksamhet!

Publicerad den 30.01.2020, Sara Rooth

Det är dags att nominera verksamheter som ni tycker förtjänar utmärkelsen Bästa psykiatriska verksamhet! RSMH kommer år 2020 dela ut utmärkelsen för fjärde gången till en verksamhet som lyckas bra utifrån exempelvis bemötande, värdegrund, kvalitetsarbete, information, brukarinflytande eller samverkan.

Vårens utbildningar från RSMH Utbildning

Publicerad den 24.01.2020, Hanna Schubert

RSMH Utbildning erbjuder utbildningar om psykisk ohälsa. Vi riktar oss till arbetsplatser som vill köpa en kurs, eller till enskilda anställda som vill gå våra utbildningar. Vi kan också komma till er arbetsplats och föreläsa, eller skräddarsy en utbildning efter ert önskemål. Vissa av våra utbildningar riktar sig också till privatpersoner. Under våren erbjuder vi ett antal öppna utbildningar.

Vårens kurser för dig som är medlem

Publicerad den 23.01.2020, Sara Rooth

Det är hög tid för dig som medlem att ansöka till vårens kurser på RSMH. Lär dig mer om hälsa som livsstil eller förbättra dina kunskaper om data och internet på kursen Diplomerat digital.

Bidra med dina erfarenheter av att ha god man eller förvaltare

Publicerad den 20.01.2020, Hanna Schubert

Nu utreds funktionen god man och förvaltare av regeringen. RSMH har fått möjlighet att bidra med erfarenheter och synpunkter om hur det fungerar idag och hur det skulle kunna bli bättre. Därför vill vi gärna ha hjälp av dig som har erfarenhet av att ha god man eller förvaltare.

RSMH utlyser forskningsstipendium 2020

Publicerad den 09.01.2020, Sara Rooth

RSMH utlyser forskningsstipendium 2020 till humanistisk och socialt inriktad forskning som kan leda till ett bättre liv för personer med psykisk ohälsa.

Fredrik Gothnier, medlem i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, har gjort 15 självmordsförsök men vill nu leva.

Härda ut en minut till – livet kan förbättras

Publicerad den 01.01.2020, Anna Langseth

På nyårsdagen begås flest självmord under året. Men gör det inte! Livet kan vända till det bättre, skriver vår medlem Fredrik Gothnier, i en debattartikel i Expressen idag. Han har själv har 15 självmordsförsök bakom sig men mår nu bra.

Tyngdtäcke som hjälpmedel

”Regeringen bör tillsätta en kommission för hjälpmedel”

Publicerad den 16.12.2019, Anna Langseth

Tyngdtäcken & andra hjälpmedel kan vara avgörande för återhämtningen från psykisk ohälsa. Nu behövs ett tydligt ledarskap på nationell nivå gällande hjälpmedel skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande, i en debattartikel i Dagens Medicin tillsammans med bland andra Sveriges Arbetsterapeuter.

Ny bok: Så kan du stödja unga med psykisk ohälsa i skolan- Verktygslåda Supported Education

Publicerad den 09.12.2019, Malin Wigg

Många unga slutför inte studier idag pågrund av psykisk ohälsa. Därför har RSMH:s projekt SECiSo lanserat en ny verktygslåda som kan hjälpa professionella att stötta dessa elever på ett bättre sätt.

Antipsykotiska läkemedel vid sömnproblem är inte okej, skriver Paulina Tarabczynska.

”Ingen försökskanin åt psykiatrin”

Publicerad den 08.12.2019, Anna Langseth

För en del är antipsykotiska läkemedel nödvändiga för att häva djupa psykoser. Men Paulina Tarabczynska fick neuroleptika utskrivet för sömnproblem. Det är inte okej, skriver hen på RSMHbloggen.

Luciakrona

Fira högtiderna med RSMH

Publicerad den 06.12.2019, Anna Langseth

Jul- och nyår är ofta en tidpunkt på året när alltför många känner sig extra ensamma. Men RSMH:s lokalföreningar finns överallt ute i landet för att bidra med gemenskap. Vi har samlat aktiviteter från några av våra 104 lokalföreningarna för alla som vill äta något gott tillsammans och umgås.

Brukarredovisning

Brukarrevision – vad är det och hur funkar det?

Publicerad den 04.12.2019, Anna Langseth

Det är viktigt att personer med psykisk ohälsa får inflytande över vården och stödet som ges. Det ger bättre kvalitet. Därför håller RSMH Utbildning i utvärderingar som görs av brukare och nyligen anordnades ett seminarium om detta på ABF med titeln: Brukarrevision – vad är det och hur funkar det?

RSMH:s utbildning framgångsrik i Gävle

Publicerad den 04.12.2019, Anna Langseth

RSMH:s utbildning i Supported Education, SEd, genom projektet SECiSo har varit framgångsrik i Gävle. Målet med SEd  är att stötta unga personer, 18–35 år, med psykisk ohälsa att påbörja och slutföra studier för att på sikt komma i egen försörjning.

Nytt nummer av Revansch med Anders Bagge

Nytt nummer av Revansch ute!

Publicerad den 02.12.2019, Anna Langseth

Nu är ett nytt nummer av tidningen Revansch här! Detta nummer har tema trauma.  Vi har även kryddat numret med extra mycket kultur och ett porträtt med musikproducenten och idoljurymedlemmen, Anders Bagge.

Han doktorerade om RSMH

Publicerad den 28.11.2019, Anna Langseth

Den 27 november doktorerade Stefan Johansson om RSMH och om hur psykisk ohälsa kan försvåra delaktighet i det digitaliserade samhället. Han är även grundare av organisationen Begripsam och flera medlemmar från RSMH har deltagit i hans studier.