Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem eller ger en gåva till oss hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Din gåva hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt i RSMH

Här hittar du nyheter från Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, som handlar om vårt arbete men också om psykisk ohälsa, hälsa, psykiatri, diagnoser, stöd från socialtjänsten och vår organisationstidning Revansch.

Tyngdtäcke som hjälpmedel

”Regeringen bör tillsätta en kommission för hjälpmedel”

Publicerad den 16.12.2019, Anna Langseth

Tyngdtäcken & andra hjälpmedel kan vara avgörande för återhämtningen från psykisk ohälsa. Nu behövs ett tydligt ledarskap på nationell nivå gällande hjälpmedel skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande, i en debattartikel i Dagens Medicin tillsammans med bland andra Sveriges Arbetsterapeuter.

Ny bok: Så kan du stödja unga med psykisk ohälsa i skolan- Verktygslåda Supported Education

Publicerad den 09.12.2019, Malin Bostedt

”Så kan du stödja unga med psykisk ohälsa i skolan- verktygslåda Supported Education” är en ny bok som släppts i RSMHs transnationella projekt SECiSo (Supported Education in Civil Society).

Antipsykotiska läkemedel vid sömnproblem är inte okej, skriver Paulina Tarabczynska.

”Ingen försökskanin åt psykiatrin”

Publicerad den 08.12.2019, Anna Langseth

För en del är antipsykotiska läkemedel nödvändiga för att häva djupa psykoser. Men Paulina Tarabczynska fick neuroleptika utskrivet för sömnproblem. Det är inte okej, skriver hen på RSMHbloggen.

Luciakrona

Fira högtiderna med RSMH

Publicerad den 06.12.2019, Anna Langseth

Jul- och nyår är ofta en tidpunkt på året när alltför många känner sig extra ensamma. Men RSMH:s lokalföreningar finns överallt ute i landet för att bidra med gemenskap. Vi har samlat aktiviteter från några av våra 104 lokalföreningarna för alla som vill äta något gott tillsammans och umgås.

Brukarredovisning

Brukarrevision – vad är det och hur funkar det?

Publicerad den 04.12.2019, Anna Langseth

Det är viktigt att personer med psykisk ohälsa får inflytande över vården och stödet som ges. Det ger bättre kvalitet. Därför håller RSMH Utbildning i utvärderingar som görs av brukare och nyligen anordnades ett seminarium om detta på ABF med titeln: Brukarrevision – vad är det och hur funkar det?

RSMH:s utbildning framgångsrik i Gävle

Publicerad den 04.12.2019, Anna Langseth

RSMH:s utbildning i Supported Education, SEd, genom projektet SECiSo har varit framgångsrik i Gävle. Målet med SEd  är att stötta unga personer, 18–35 år, med psykisk ohälsa att påbörja och slutföra studier för att på sikt komma i egen försörjning.

Nytt nummer av Revansch med Anders Bagge

Nytt nummer av Revansch ute!

Publicerad den 02.12.2019, Anna Langseth

Nu är ett nytt nummer av tidningen Revansch här! Detta nummer har tema trauma.  Vi har även kryddat numret med extra mycket kultur och ett porträtt med musikproducenten och idoljurymedlemmen, Anders Bagge.

Han doktorerade om RSMH

Publicerad den 28.11.2019, Anna Langseth

Den 27 november doktorerade Stefan Johansson om RSMH och om hur psykisk ohälsa kan försvåra delaktighet i det digitaliserade samhället. Han är även grundare av organisationen Begripsam och flera medlemmar från RSMH har deltagit i hans studier.

Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande.

Aldrig livslång slutenvård igen

Publicerad den 25.11.2019, Anna Langseth

RSMH ger svar på tal på Dagens Nyheters ledare för återinförandet av livslång psykiatrisk slutenvård. Brukarorganisationer som RSMH var drivande för nedstängningen av mentalsjukhusen och vi ska aldrig gå tillbaka till det som var, skriver förbundsordförande Barbro Hejdenberg Ronsten

Konstauktion ger pengar till RSMH

Konstauktion ger pengar till RSMH

Publicerad den 15.11.2019, Anna Langseth

Lycksele Ateljé satte nyligen psykisk ohälsa i fokus, när mer än 30 målningar auktionerades ut till förmån för RSMH:s arbete.

Ny utbildning: Hjärnvägen – en resa mot hälsa

Publicerad den 12.11.2019, Lena Andersson

I RSMH:s E-utbildning Hjärnvägen hittar du konkreta tips på hur man kan komma till rätta med psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

RSMH seminarium på MR-dagarna

Publicerad den 11.11.2019, Anna Langseth

RSMH deltar med två seminarium på Mänskliga Rättighetsdagarna i Linköping. Ett om diskriminering i kroppssjukvården, ett annat om tvångsvård. Dessutom anordnar vi en tävling vid vårt bokbord på lördagen, då det är gratis entré för allmänheten.

Seminarium: Brukarrevision – vad är det och hur funkar det?

Publicerad den 08.11.2019, Lena Andersson

Vill du veta mer om våra brukarrevisioner? Onsdagen den 4 december bjuder vi in till ett seminarium om brukarrevision.

RSMH:s hemsida fick silver i Publishingpriset!

Publicerad den 06.11.2019, Lena Andersson

RSMH:s hemsida nominerades i höstas till PublishingPriset inom kategorin ”sajter som marknadsför organisationer”. I tisdags avgjordes tävlingen och vår hemsida kom på andra plats.

Föreningssidan: för våra aktiva medlemmar och föreningar

Publicerad den 31.10.2019, Lena Andersson

På Föreningssidan hittar aktiva medlemmar och föreningar viktiga dokument och information om RSMH:s verksamhet.

Marianne Uddenberg har gått i pension

Publicerad den 30.10.2019, Lena Andersson

Marianne Uddenberg har, efter 35 års lång och trogen tjänst på RSMH:s förbundskansli, gått i pension. Medlemsfrågor skickas nu annorstädes.

Remissvar: stora brister i förslag om patientsäkerhet

Publicerad den 25.10.2019, Lena Andersson

På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen tagit fram ett förslag till nationell handlingsplan som ska öka patientsäkerheten. I ett remissvar skriver RSMH att vi är mycket oroade över situationen inom psykiatrin och att den analysen saknas i förslaget.

Publishingprisets diplom

Vår hemsida kan vinna pris

Publicerad den 22.10.2019, Anna Langseth

RSMH:s nya hemsida är nominerad till Publishingpriset 2019! Det är en årlig jurybedömd pristävling för filmer, webbplatser, tidningar, tidskrifter, böcker och andra trycksaker, varav det mesta är redaktionell kommunikation.

Barbro Ronsten, förbundsordförande i RSMH överlämnar diplom för Bästa psykiatriska verksamhet till Liv Bjerved, verksamhetschef på Familjevårdsstiftelsen

Unik stiftelse – landets bästa verksamhet för personer med psykisk ohälsa

Publicerad den 17.10.2019, Anna Langseth

RSMH utser Familjevårdsstiftelsen i Göteborg till bästa verksamhet i Sverige år 2018 för personer med sociala och/eller psykiska problem. Det är nu tredje gången som vi delar ut detta nationella pris.
Utdelningen skedde lördagen 19 oktober 2019.

Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande.

Debatt: Försäkringskassan måste hjälpa inte stjälpa

Publicerad den 10.10.2019, Anna Langseth

Skyddsnätet behöver stärkas så att hela samhället arbetar för att människor har chans att få ett bra liv. Det minskar risken för självmord. Men i och med bland annat Försäkringskassan har hårdnat så har detta urholkats. Det skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, vår förbundsordförande, och P-O Tiger, ordförande i RSMH:s utskott för opinion och samhällspåverkan, i en debattartikel i Aftonbladet idag på Världsdagen för psykisk hälsa som i år har temat självmord.