Här hittar du information om vår aktuella verksamhet. Det handlar ofta om vårt arbete, men här finns också våra senaste debattinlägg, liksom nyheter från vår blogg, samarbetsorganisationer och vår organisationstidning Revansch. Som medlem i RSMH har du möjlighet att delta och närvara på våra aktiviteter och event.
Det kom ett mejl från Helena Frykstrand, en av RSMH:s grundare. Hon påminde om att RSMH fyller 56 år den 28 januari 2023.
Khai Chau är styrelseledamot i RSMH. I det senaste avsnittet av Radio Galen berättar han om sina erfarenheter av psykiatri och återhämtning.
Vårterminen är igång. Lindha Holmqvist skriver på RSMH-bloggen om hur hennes familj tacklar utmaningarna som hennes npf-barn har i skolan.
Catharina Tunestad gästbloggar idag om sin resa mot utmattning. Om hög arbetsbelastning, turbulent privatliv och oförstående chefer.
I 2023 års första avsnitt av podcasten Radio Galen talar Jimmie Trevett och Jonas Bredford med Gunilla Brännström om när RSMH:s internationella grupp besökte Tanzania. Hur arbetar organisationer med psykisk ohälsa där?
RSMH:s gästbloggare Jenny Wetterling har sett Uppdrag Gransknings program ”Äta, bältas eller dö” och undrar varför vårdens representanter inte kan säga förlåt.
RSMH-bloggen uppdateras regelbundet under jul- och nyårshelgen, så glöm inte att gå in där och läsa!
I sin senaste bok »Att störa ett väsen« berättar skådespelaren Ewa Fröling om tiden på en psykiatrisk klinik. Nu ska hon börja skriva på sista delen i en tänkt trilogi, men har inte bestämt om den ska handla om kärleken eller döden. Porträtt från medlemstidningen Revansch.
Anna-Maria Olsson från RSMH Skåne har en önskan inför jul: En ny kultursyn. Idag betraktas kultur mer som nöje än som en integrerad och nödvändig del av samhället.
Vilka gränser ska jag sätta för mig själv så att jag orkar stödja andra? Hur gör jag om någon överskrider mina gränser? Det var en av diskussionsfrågorna när RSMH anordnade en tvådagarsutbildning till kamratstödjare på Hagabergs folkhögskola.
Fysisk träning tillsammans med andra patienter och personal för att få ett bättre psykiskt mående. Det är en metod som används inom öppenvården hos Psykiatri Sydväst i Stockholm. En som deltar är Nicki McGlynn. Artikel från medlemstidningen Revansch
Sedan Marina Sångängel var 14 år och hennes bror tog sitt liv har jularna varit trasiga. I år hoppas hon att det blir bättre.
Radio Galen träffar Stella Tormanhoff som har skrivit en bok med personliga reflektioner om att hantera panik, ångest och depression.
RSMH:s förbundsordförande Barbro Hejdenberg Ronsten har lätt att prata om hur hon vill ha framtiden. För den sociala hälsans skull förespråkar hon bostäder till alla och en villkorslös basinkomst. Hon minns också mördade vännen, psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, och bär med sig vännens motto om samarbete. En intervju från Revansch framtidsnummer.
Medlemstidningen Revansch var med när Stockholms nya social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne träffade två RSMH:are som engagerat sig för kommunala träffpunkter för personer med psykisk ohälsa.
Idag gör Anna-Maria Olsson från RSMH Skåne premiär som RSMH-bloggare. Hon har utbildats till kamratstödscoach och berättar om vad det kan innebära.
RSMH unga deltog på Dreamhack i Jönköping, för att sprida information om vad RSMH erbjuder för barn och unga. En film skapades av Leon Berthas som en del i vår dokumentation av helgen.
På måndag den 5 december har RSMH:s anhörigprojekt slutkonferens. Här publiceras länken till den digitala sändningen.
Många patienter som behöver hjälp inom psykiatrin får inte rätt vård. RSMH anser det självklart att inga patienter ska behöva falla mellan stolarna. Läs förbundsordförande Barbro Hejdenbergs debattinlägg på RSMH-bloggen.
Fredagen den 25 november var en jubileumsdag för vår bloggare Khai Chau, och det tackar han RSMH och bowling för.
RSMH:s förbundsordförande Barbro Hejdenberg Ronsten skriver på RSMH-bloggen om regeringens budget, som redan innebär brutna vallöften.
Vilka är kriterierna för att dömas till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse? Radio Galen talar med Emelie Sundén från NSPH, Nationell samverkan för psykisk hälsa.
Jag försöker vara stark och hålla ihop mig själv i en galen värld. En familj med superkrafter är inte lätt att rodda, skriver Lindha Holmqvist på RSMH-bloggen.
Med anledning av MR-dagarna 2022 har RSMH spelat in ett digitalt samtal om tvångsvårdens vara eller icke vara. Se samtalet på vår Youtube-kanal.
Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders uttrycker stark oro över innehållet i Tidöavtalet som slutits mellan SD och regeringspartierna M, KD och L.
Caroline Nilsson skriver på RSMH-bloggen om djur som stöd och behandling. Hon berättar bland annat om sin uppväxt på en bondgård.
Mer resurser till vårdcentralerna för att stärka Första linjens psykiatri. Så lät det inför valet hos oppositionen i Region Stockholm. Nu har ett maktskifte skett och RSMH:s medlemstidning Revansch följer upp vallöftet.
Marina Sångängel har bestämt sig för att hoppa av från folkhögskolan och förklarar sitt beslut på RSMH-bloggen.
Del 4 av 4, i RSMH:studions avsnitt kring ”Minnet av Ing-Marie Wieselgren” är nu publicerat. I denna del får vi lyssna till hur vi ska känna oss trygga och modiga i arbetet med psykisk hälsa och hur vi kan motverka negativa stereotypa föreställningar om psykisk ohälsa.
Del 3 av 4, i RSMH:studions avsnitt kring ”Minnet av Ing-Marie Wieselgren” är nu publicerat. I denna del får vi lyssna till hur Ing-Maries arbetssätt ska leva vidare i ett långsiktigt perspektiv.
Del 2 av 4, i RSMH:studions avsnitt kring ”Minnet av Ing-Marie Wieselgren” är nu publicerat. I denna del får vi lyssna till vad som gjorde att Ing-Marie Wieselgren blev så framgångsrik i sitt arbetssätt.
Magnus Andersson, ansvarig för området jämlik hälsa på Funktionsrätt Sverige, är gäst i senaste avsnittet av RSMH Lunds egen podcast, Radio Galen.
RSMH-studion är ett initativ för att lyfta vad RSMH gör för barn och unga med psykisk ohälsa. Första avsnittet handlar om ”Minnet av Ing-Marie Wieselgren”, där medverkande är Anders Printz, Anna Jonsson och Kerstin Evelius. Avsnittet är uppdelat i fyra delar.
Idag börjar skolornas höstlov och Lindha Holmqvist undrar om det kommer att finnas någon tid för återhämtning eller om det kommer att bli kaos.
Den 5 december avslutas RSMH:s tvååriga anhörigprojekt med en slutkonferens. Därefter är det upp till medlemmarna att bestämma hur de vill arbeta vidare med frågan.