Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Podcasten "Bryt ytspänningen"

Moa och Emelie har startat podden Bryt ytspänningen inom RSMH unga där de kommer prata om psykisk ohälsa, livet och allt däremellan.

Om podcasten

Namnet Bryt ytspänningen växte fram genom att filmaren Linn Björklund, som har producerat en del filmer åt RSMH unga, använde namnet i hennes intervjuer som är publicerade på youtube. Under ett event 2021 pratade Moa och Emelie ihop sig om att de skulle vilja starta en podcast. Tanken med podcasten är att prata om ett ämne (som fortfarande kan vara ganska tabubelagt) på ett lättsamt sätt. Moa och Emelie kommer under de olika avsnittet diskutera olika ämnen. Ibland kommer de även bjuda in olika gäster. Podcasten bygger på Moa och Emelies tankar och är ett sätt att göra ungas röster hörda inom RSMH.

Avsnitt 1

Första avsnittet handlar om vad personer i omgivningen kan tänka när de hör ordet psykisk ohälsa och hur det yttrar sig. Moa och Emelie beskriver även sina egna tankar kring detta. Musik och redigering: Malin Wigg

Lyssna på första avsnittet här

Avsnitt 2

Andra avsnittet handlar om hur man kan hjälpa en kompis eller närstående som har psykisk ohälsa. Moa och Emelie beskriver sina egna tankar kring detta. Musik och redigering: Malin Wigg

Lyssna på andra avsnittet här

Moa Johansson 

Jag är 24 år gammal och kommer från Sundsvall. Jag tycker om träning, umgås med nära och kära samt att vara utomhus.

Jag ville starta podden Bryt ytspänningen för att lyfta ämnet och förhoppningsvis kunna hjälpa andra. En lättsam podd om tunga ämnen.

Emelie Jönsson

Jag är 26 år gammal och bor i Alingsås. Jag tycker om allt som har med handarbete att göra. Handarbetar bland annat med makrame och stickning/virkning. Andra intressen jag har är att vara ute i naturen och spela frisbeegolf, promenera med mera. Tillbringar även mycket tid i kyrkan och med vänner.

Jag ville starta podden Bryt ytspänningen för att psykisk ohälsa känns som ett viktigt ämne att lyfta, speciellt på ett lite lättsamt sätt. Har även en förhoppning om att podden ska kunna hjälpa andra/någon.