Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

”Som bipolär är sjukdomsinsikten väldigt viktig”

180 mil på skidor för att uppmärksamma stigmat kring bipolaritet. Den resan gjorde elitskidåkaren Jonas Böhlmark under våren. Här berättar han om sina erfarenheter av att ha en bipolär diagnos, och att helt nyligen börja prata om den offentligt.

Jonas Böhlmark har precis slagit upp tältet för övernattning två mil utanför Kiruna, när han svarar på mobilen. Han och vännen Axel Bergsten började sin skidexpedition i Grövelsjön i Dalarna den 25 mars med målet att skida ända till Ryssland, på cirka 50 dagar, för att belysa bipolaritet och stigmat kring diagnosen.

De två vännerna har ofta tävlat tillsammans i skidåkning på elitnivå. De är vältränade och har varit ute på strapatser förr. I somras paddlade Jonas Böhlmark från Kapellskär till Åbo på en SUP-bräda, med Axel Bergsten i följebåt efter. Det tog 43 timmar, utan någon sömn.

Som längst hinner de skida runt sex mil på en dag, beroende på väder och terräng. Pulkan de har på släp, med packning och mat, väger runt 60 kilo.

– Vi har åkt i regn, i slask, ibland har vi fått bära pulkan korta sträckor där det saknats snö.

Vid ett tillfälle, efter att de hade gått upp i ottan för att hinna utnyttja skaren som skidföre, kände sig Jonas Böhlmark väldigt speedad på kvällen – trots sömnbristen. Ett tydligt varningstecken.

– Det är inget fel att vara speedad eller glad som bipolär. Men det är samtidigt viktigt att ha sjukdomsinsikt och kunna bromsa i tid med medicin för att inte hamna i hypomani, eller i värsta fall en psykos.

Fem gånger i sitt liv har han sett sig som allvarligt sjuk och det har vid alla tillfällena berott på ”medicinmissar” av honom. Han jämför med diabetiker, som behöver ha koll på sitt insulin.

– Bipolär sjukdom är inte ett handikapp så länge som du tar din medicin som du ska.

Gång på gång understryker han att det går att leva ett bra liv med denna diagnos.

– Man behöver inte lida av psykisk ohälsa bara för att man har en psykisk sjukdom. Du kan ha ett mycket bättre liv än många andra.

I julas fick Jonas Böhlmark sitt andra maniska skov. Det var då han fick idén med skidexpeditionen. Han berättade om sina planer på Instagram. Först tänkte han resa iväg själv inom en veckas tid … innan han insåg riskerna med detta. Det fick bli en bättre planering av expeditionen tillsammans med vännen Axel Bergsten.

På grund av de finska pandemirestriktionerna stoppades deras skidresa vid finska gränsen i maj. Äventyret fyllde ändå sitt syfte, anser Jonas Böhlmark, då han fått medverka i flera medier och tala om bipolaritet.

I samband med idén om expeditionen skrev han även för första gången om sin diagnos, som då blev offentlig. Tidigare har han skämts för den.

– Det finns många med bipolär diagnos som har ett högfungerande liv, men de pratar inte om sin sjukdom. Med all rätt för den är så stigmatiserad.

De fördomar som han menar finns handlar till exempel om att man inte klarar av att sköta sina relationer eller sitt jobb.

– Går du ut med att du har en bipolär sjukdom så är det många arbetsgivare som kommer säga nej tack till dig, säger Jonas Böhlmark.

Sedan tio år tränar han på heltid – elitidrotten är hans ”medicin” vid sidan av lithium. Stödet från hans föräldrar är också till stor hjälp, tillsammans med hans veckovisa kbt-samtal. Han är noga med sömnen och med att ha goda sociala relationer. Men det finns sådant som han bör undvika:

– Det värsta som kan hända om man har en bipolär sjukdom är att sova dåligt, dricka alkohol och ha ett stort stresspåslag.

Det var i det läget han befann sig när han för tio år sedan fick sin första och hittills enda psykos, som ledde till att bipolariteten bröt ut. Han hade börjat på universitetet i Karlstad och drack sig berusad under nollningen. Det slutade med att han blev tvångsvårdad i fyra veckor Att som ”glad 19-åring”, utan några tidigare psykiska problem, hamna i en psykos och tvångsvård sätter sina spår.

– När jag kom in fick jag en spruta i stjärten medan sju personer höll i mig. Sådana saker är ju traumatiserande, men det var också en nödvändig behandling. Jag var farlig för mig själv.

– Så här i efterhand är jag tacksam för att mamma och pappa tog mig till psyket. Tack vare att jag fick den hjälpen då är jag så pass frisk som jag faktiskt är idag.

Någon offerkofta vill han inte få på sig.

– Jag vill inte resten av mitt liv bli sedd som Jonas som är bipolär, utan jag vill bli sedd som Jonas. Jag är inte bipolär, jag har en bipolär sjukdom.

Text: Birgitta Haglund
Foto: Hanna Lundström

Vill du se mer av Jonas Böhlmark? RSMH Unga spelade in ett föredrag med honom som han höll för RSMH killgrupper. Du kan se föreläsningen här

Fakta: Jonas Böhlmark

Född: 1990.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och två bröder.

Gör: Skidåkare, personlig tränare och föreläsare.

Aktuell: Åkte på en skidexpedition för att uppmärksamma bipolaritet. Har planer på att skriva en bok tillsammans med Axel Bergsten, för att öka kunskapen om bipolaritet.