Grupper som redan tidigare hade sämre livsvillkor och risk för ohälsa har drabbats mest av covid-19-pandemin. Detta enligt en ny sammanställning av Folkhälsomyndigheten. Samtidigt menar myndigheten att det är för tidigt att avgöra den fulla effekten av pandemin.
De flesta människor i Sverige verkar ha behållit sina vanor under pandemin, men befolkningen är mindre fysiskt aktiv än förut. Folkhälsomyndigheten konstaterar att lätta psykiska besvär har ökat under hösten 2020. Det märks också ökad oro, ångest och nedstämdhet hos vissa grupper. Till exempel bland barn i familjer med psykisk ohälsa, personer med migranterfarenhet och hbtqi-personer.
– Redan nu ser vi att det hälsofrämjande och förebyggande arbetet behöver stärkas och prioriteras för att behålla en god folkhälsa och minska ojämlikheterna i hälsa, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Under pandemin har också samtalen till Äldrelinjen och Självmordslinjen ökat med 123 procent. Många av de som ringde under 2020 tog upp ofrivillig ensamhet, självmordstankar och ångest, enligt föreningen Mind som driver hjälplinjerna.
Internationella studier visar att både barn och vuxna rapporterade något lägre psykiskt välbefinnande, och i viss mån ökade psykiska besvär under pandemins inledning.
Text: Anna Morin
Foto: Tumisu/Pixabay