Arbetet bedrivs inom den modell som heter Supported Education, ungefär Stöd i studier, vilket är en rehabiliteringsmetod som ger stöd till personer som har svårigheter i skolan men som vill lyckas med sina studier. Målet är att använda det civila samhället som en resurs för de unga. Det kan till exempel vara medlemmar inom RSMH eller andra organisationer som är stödpersoner för studenter. De ses då inte som myndighetspersoner utan som medmänniskor som har liknande erfarenheter.
Kunskapsplattform i flera länder
En kunskapsplattform kring Supported Education byggs i Sverige, Nederländerna och Tyskland i ett projekt som ska pågå fram till år 2019. Det är första gången ett gränsöverskridande EU-projekt fokuserar på avhopp i skolan och psykisk ohälsa.
Ny verktygslåda
Under en konferens som projektet anordnade i Stockholm i september 2019, presenterades boken Så kan du stödja unga med psykisk ohälsa i skolan – Verktygslåda Supported Education. Det är den första verktygslådan i Sverige som fokuserar på praktiska verktyg och övningar för alla som vill stötta studenter enligt metoden. Här kan du höra projektledare Annika Bostedt berätta om boken.
Vill du läsa verktygslådan? Den finner du här!
Mobilspel och internationellt utbyte
Vi skapar också ett forum för ömsesidigt utbyte av kunskap mellan flera länder. Projektet omfattar också en prisvinnande mobilapp, ett spel som heter Marsutmaningen. SECiSo drivs av RSMH och finansieras av Europeiska Socialfonden.
Vill du veta mer?
Kontakta projektledare Annika Bostedt, på mejl annika.bostedt@rsmh.se om du har frågor om projektet. Du kan också besöka projektets egen hemsida för att läsa mer: https://seciso.org/