I sin bok »Skriva sig fri – biblioterapi i praktiken« berättar författaren och bibliotekarien Maria Bom om hur biblioterapi kan hjälpa människor att utvecklas och hitta vägar framåt. Även de som lider av psykisk ohälsa.
– Jag har använt mig av biblioterapi under större delen av mitt liv eftersom jag ofta har skrivit när jag haft saker att bearbeta, så när jag snubblade över ämnet för snart tjugo år sedan blev jag berörd, säger Maria Bom, som idag är utbildad i biblioterapi.
Biblioterapi är ett paraplybegrepp för olika inriktningar och metoder som använder läsande eller skrivande för att stödja personlig utveckling, få insikter i vad det är att vara människa, öka sin självkännedom och sitt välmående, och ibland också för läkning av psyket. Men Maria Bom betonar att det vid psykisk ohälsa inte är meningen att skrivande ska ersätta annan behandling, utan komplettera den.
I »Skriva sig fri« får vi läsa om bibliote-rapins historia och ta del av olika skrivövningar, som att skriva utifrån en bild eller en startmening att bygga vidare på.
Maria Bom delger också några människors personliga berättelser om hur de fått hjälp av biblioterapi. En av dem är en ung, tidigare suicidal man som blev akut inlagd på en psykiatrisk avdelning och började skriva dagbok. Hans första uppdatering löd: »Jag skakar i kroppen. Ögonen vattnar sig av tårar. Det går inte att hålla tillbaka längre.« Och den sista, skriven nästan ett år senare: »Vad ska jag säga? Jag är lycklig.« Självklart fick han hjälp av medicinering och av samtal med psykolog, men också av själva skrivandet, menar Maria Bom.
Hon berättar också om en kvinna som fick stöd av sitt dagboksskrivande när hennes man insjuknade i ALS och avled, eftersom hon på det sättet kunde formulera sin sorg och frustration.
– Att skriva kan vara lite som att meditera. Vi kan med hjälp av skrivandet fokusera tankarna på här och nu, även om vi befinner oss i en rörig situation. Det är också många som pratar om att både skriva och läsa skingrar ensamhetskänslor. Det blir som att föra en dialog med sig själv. På det sättet kan man ställa sig lite vid sidan om det som är jobbigt och kaotiskt i ens liv och få distans, reflektera. Vi har också möjlig-het att ösa ur oss, lätta på trycket.
I Sverige introducerades biblioterapin under 1970-talet och då dominerade läsningen, men Maria Bom har framför allt inriktat sig på skrivandet. Under de senaste fem åren har intresset vuxit, det har bildats en biblioterapiförening och det finns utbildningar i ämnet vid Marie Cederschiöldhögskola och Göteborgs universitet. Att SVT:s program Babel på ett lättsamt sätt tog upp biblioterapi för några år sedan kan kanske ha bidragit en del till intresset. Idag utövas biblioterapi på bibliotek i form av läsgrupper, metoden kan förekomma i sorgegrupper och utbildade terapeuter använder sig ibland av biblioterapi i sin behandling. Många som Maria Bom mött genom åren har haft uppfattningen att de inte kan formulera sig i skrift.
– Men i biblioterapi skriver man inte för att behaga någon eller förbättra sina texter. Det är skrivandet som process som är det intressanta – vad det gör med dig och vad du hittar inom dig.