Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

Lokalföreningar hittar nya sätt att umgås på

Flera av RSMH:s lokalföreningar hittar nya sätt att umgås under coronapandemin. En levererar mat med en Cadillac till medlemmar i karantän. En annan har studiecirklar via zoom. Och en tredje anordnar beachparty utomhus för att minska smitta.

RSMH:s lokalföreningar hittar nya lösningar under coronakrisen. Den som är medlem i RSMH Mittpunkten i Malmö har exempelvis möjlighet att få lokalföreningens lunch levererad hem till sig.
– Efter att vi andra ätit färdigt på plats kör jag ut maten. Jag kör ut den i min Cadillac, så vi kallar det för Cadillac Lunch Kitchen Delivery, säger Stefan Wallerek, ordförande.

Studiecirklar via Zoom

Föreningen RSMH Söder om Söder håller fortfarande öppet, och hade fram till april även fysiska studiecirklar. Men på hemsidan uppmanar de medlemmarna att tvätta händerna, och säger att ingen får komma dit om de har hosta, snuva eller feber. För dem som är sjuka eller inte vill komma till lokalen under pandemin har medlemmar kunnat delta i studiecirklarna via Zoom, ett program där det går att ha möten i datorn eller i en smartphone.
– Det fungerar jättebra. Även för de som är tekniskt obegåvade. Det skulle kunna användas till såväl styrelsemöten som årsmöten. Men för att kunna rösta under ett årsmöte behövs VoteIt och eSessions, säger Alexander Mangs da Cunha, kanslichef på RSMH Söder om söder.

Beachparty i Halmstad

Att träffas utomhus är ett annat sätt att umgås utan att smitta varandra. I Halmstad bjöd RSMH:s lokalförening in till spontant beachparty på stranden i påskas.
– Det är mycket mindre risk att smittas utomhus och vi kan hålla lite avstånd. Vi bjuder på grillkorv med dryck, skickade de ut som sms till medlemmarna.

Årsmöten utomhus

Nu börjar äntligen det fina vädret komma. Vi uppmuntrar verkligen våra föreningar att erbjuda verksamhet ute i det gröna och hålla det rekommenderade avståndet (2 meter mellan varje person). Det går att ha både studiecirklar, medlemsmöten och till och med årsmöte ute i det gröna. Ni kan även ha picknick, promenader, grilla med mera, på lagom avstånd. Det tipsar Isabella Canow, organisationsutvecklare på RSMH:s förbundskansli, om.

Stängda föreningar

En del av föreningarna har stängt helt för att undvika sprida smittan bland medlemmarna, eftersom många tillhör grupper som kan bli väldigt sjuka av covid-19. Kontakta din förening för att höra hur det ser ut där. Här hittar du kontaktuppgifter till alla våra lokalföreningar.

Skapa ringkedjor

Oavsett om föreningen håller öppet eller stängt riskerar medlemmar att bli ännu mer isolerade än vanligt just nu, därför uppmanar RSMH:s förbundskansli att skapa ringkedjor. Det går till så att en ringer en medlem och ber att ringa en annan medlem. Har inte föreningen telefonnummer till medlemmarna så rekommenderas att föreningen skickar brev och ber medlemmen höra av sig. Brev finns på vår Föreningssida där det även ligger skyltar att sätta upp i föreningslokalen för att minska spridning av smittan, liksom annat material.

Hur gör ni?

Hur gör ni i er förening under den rådande krisen? Om ni har några goda exempel som ni vill dela med er av till de andra föreningarna så får ni gärna höra av er till oss på förbundskansliet. Mejla till Lena Andersson, på lena.andersson@rsmh.se, och berätta!