Aktuellt

Underbara Clara: »Jag var utmattad och skämdes«

Bloggaren Clara Lidström skrev om att sänka tempot och leva det enkla livet på landet. Men hon levde inte som hon lärde. 2015 drabbades hon av utmattning. I början skämdes hon och kände sig misslyckad. Idag vill hon vara en förebild genom att visa på en sundare arbetskultur.

Under tio år snurrade hjulen allt snabbare för Underbara Clara, Clara Lidström. Hon bloggade och tog på sig en massa roliga projekt som gjorde att hon jobbade i stort sett jämt. Ingen dag eller tid var helig, hon var alltid tillgänglig och på g. Att dra ner på tempot fanns inte på kartan, allt kändes spännande och kul.

Hon blev mamma och flyttade ut på landet för att kunna leva ett enklare liv utan en massa stress. Men när hon fick sitt andra barn 2014 blev det svårt att få tiden att räcka till.

– Som egenföretagare gick det inte att vara föräldraledig, så jag fortsatte att jobba samtidigt som jag skulle ta hand om barnen. Vi höll också på och renoverade vårt hus. Så det var kaos både på jobbet och hemma. Jag saknade struktur och arbetstider, allt gick i ett, säger Clara.

Hösten 2015 började hon sova dåligt och drabbades av ångestattacker och sökte upp en psykolog, mest för att få lite handfasta tips på hur hon skulle komma till rätta med problemen.

– Jag tänkte aldrig att jag var utmattad och trodde inte på psykologen när hon sa att jag var det. Hur kunde jag, som enligt många inte hade ett »riktigt« jobb, vara utmattad? I verkligheten tog jag mitt bloggande på stort allvar. Jag skrev även böcker och medverkade i teveprogram.

När psykologen ville sjukskriva vägrade Clara. Hon tänkte att det bara var att rycka upp sig, även om hon förstod att hon nog behövde dra ner på arbetsbördan.

– Jag försökte boka av jobb … men det gick inte! Jag skämdes och kämpade på som vanligt. Tills jag kom till psykologen nästa gång. Då trillade pengen ner. Efter det kraschade jag och sov i flera dygn, jag var helt slut.

De fysiska tecknen på att något var fel fanns förstås där. Men till en början ville inte Clara lyssna på sin kropp.

– Jag tappade matlusten och blev för smal. Jag vankade nervöst av och an och försökte springa bort ångesten. Men när jag inte kunde springa längre kom ångestattackerna tillbaka, säger Clara sakta.

Under sin utmattning blev hon folkskygg och rädd för att möta människor, vilket var väldigt otypiskt för henne, som i vanliga fall inte har några problem med att vara social.

– Jag ville helst inte gå och handla och om jag gjorde det hade jag hörlurar för att slippa prata. Jag berättade inte att jag var utmattad, utan höll mig istället undan.

Anledningen var att hon skämdes. Att hon, som hade skrivit om downshifting och om att leva utan stress, blev utmattad på grund av för mycket arbete och för lite återhämtning, kändes genant. Samtidigt var Clara medveten om att man kan bli
utmattad även av sysslor som på ytan kanske inte verkar så jobbiga.

– Jag förlorade min mamma som 20-åring och jag tror att jag efter det utvecklade en sårbarhet för stress. Ändå klandrade jag mig själv för att jag hade drivit mig själv till utmattning. Jag har alltid pressat mig hårt, har velat prestera och ställa upp för andra. Och eftersom det blev en vana och jag dessutom gillade bekräftelsen så fortsatte jag.

Som ung kan det vara svårt att veta vad det innebär att jobba för mycket och vad det innebär att ta hand om sig, menar Clara.

– Jag ångrar inte att jag fick ta mycket ansvar redan som ung, men det är helt klart svårare att navigera när man inte har någon livserfarenhet. Jag ställde alltid upp och jobbade, både helger och kvällar och blev van vid ett högt tempo. Jag lärde mig också att stänga av mina egna behov och kroppsfunktioner. Nu lyssnar jag på mig själv och min kropp. Om jag är kissnödig så tar jag mig tid att gå på toaletten i stället för att gå och hålla mig, säger hon med ett leende.

2017 började hon må bättre, men hamnade istället i en depression. Lösningen blev antidepressiv medicin. Clara Lidström kände hur livet återvände.

– Jag blev glad igen, det hjälpte mig fantastiskt bra!

Men att komma igen efter en utmattning är ingen quick fix och det tog många år innan hon var tillbaka på riktigt – och nu med ett annat förhållningssätt. Utmattningen har förändrat henne. Hon är både svagare
och starkare.

– Jag är inte stresstålig längre och har svårt att hålla många bollar i luften. Jag har skurit ner på arbetet, vilket förstås innebär lägre inkomster. I gengäld har jag försökt skapa hälsa genom att fråga mig själv hur jag vill jobba och hur jag kan må bättre genom att ta hand om och lyssna på kroppen, säger Clara Lidström.

Hon berättar att för henne är balansen i allt hon gör avgörande. Att träna lagom mycket. Att gå långa promenader, ge sig tid att bara vara i nuet och att sova ordentligt. Hennes råd till den som kanske är på väg in i väggen är att inte avfärda varningstecknen.

– Om man ställer sig frågan »undra om jag är utmattad? « är man förmodligen på väg att bli utmattad. Och om man är så stressad att man inte klarar att ta enkla beslut är det allvarligt.

Hon understryker att stress i sig inte är farligt. Men att aldrig återhämta sig är farligt. Det duger inte att säga att »jag vilar sen«. Återhämtning ska vara en del av vardagen.

– Den utmattade skalar ofta bort allt det roliga för att orka med alla måsten, vilket skapar en negativ spiral. Istället behöver man fundera på om man verkligen är så oumbärlig som man tror.

Hon medger att det ger en kick att vara den som fixar och ordnar allt. Bekräftelsen är skön. Men det gäller att hitta bekräftelse i annat.

Idag försöker hon vara en förebild genom att bidra till ett sundare arbetsklimat. Det innebär bland annat att inte arbeta helger och att respektera ledighet.

– Världen går inte under om jag inte besvarar ett mejl en söndag!

Efter sin utmattning skrev hon boken »Hjälp jag är utmattad« tillsammans med Erica Dahlgren.

Clara Lidström

Ålder: 35 år

Familj: Tre barn och maken Jacob.

Bor: Västerbottens landsbygd.

Gör: Bloggare och författare. Bloggen »Underbara Clara« är Sveriges mest besökta privata blogg (Källa: Bloggportalen). Har skrivit boken »Hjälp jag är utmattad« (Norstedts, 2019).

Text: Maria Zaitzewsky Rundgren

Foto: Malin Grönborg


Det här är en artikel från RSMH:s medlemstidning Revansch. Nyhetsrapporteringen i Revansch ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare Riksförbundet för Social och Mental Hälsa och utformas enligt journalistiska principer samt enligt de etiska publicitetsreglerna för press, radio och TV. 

Du kan få Revansch i din brevlåda. Bli medlem i RSMH och få Revansch fyra gånger under år 2023. Om du vill läsa Revansch utan att bli medlem, så kan du köpa en prenumeration.