Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

Singeljul med katten

Ann Sofie Höij sänder en varm julhälsning och önskar er alla en så bra jul som ni förmår och kan. Hon firar själv singeljul under coronapandemin.

I år blir det en singeljul. Det är jag och katten. Coronasmittan gör ju mig och alla andra mer eller mindre isolerade. Men det är inte synd om mig. Jag är van att isolera mig när själen psykiskt sviker. För omväxlings skull är jag inte så deprimerad i år, vilket är skönt.

Jag beställer varor en gång i veckan och får de ställda på hallgolvet betalar via kort, har handsprit och visir. Kissen och jag har vant oss vid det här sättet att leva Han är mycket kelen och go. Men fodrande också på mat och uppmärksamhet. Att vara behövd av ett djur är skönt.

Mina barn och jag gör så att vi ringer varje dag till varandra. Jag har också två goda vänner som jag kan tala bort upp till en timme om dagen med. Så jag känner mig inte ensam.

Facetime är en ny erfarenhet. Att se mina sötnosar till barn som närmar sig 50 och som är 50 men som fortfarande är mina små, det är underbart. Vi pratar om våra djur, om vad vi lagar för mat, om vad vi gör med våra kompisar, vädret och allt möjligt. Jag har fast pris på min telefon så det kostar inte mer än vanligt.

Julmaten är viktig. Jag planerar att lägga in sill, göra Kajsa Wargs kryddskinka och köttbullar. Det här med bak blir nog inte så mycket med, mandelformar och havrekex. Jag är ju diabetiker och bör inte äta så mycket sånt, jag mår ju bäst så.

Att sitta och mysa med adventsljusstaken och stjärnan tänd är mysigt och skönt. Det är mysigt att ha ljus tända i skymningen. Det känns viktigt att förstora det positiva i tillvaron.  Det har jag inte alltid orkat eller kunnat. KBT-terapins tekniker har gett mig den möjligheten liksom mindfulness. Jag är inte botad från psykisk ohälsa som jag haft sedan 1953, men dagarna är bättre. Jag har hittat verktyg att påverka mig själv. Att göra miraklet, att styra över mig istället för att bli styrd av psykisk ohälsa.

Jag hoppas att du får den hjälp du behöver och hittar dina verktyg. Kom ihåg att det är en daglig kamp, ofta flera gånger om dagen, att hitta det positiva och förstora det, men det är värt det.

TV:n och bingolotto blir mitt sällskap i jul och lite CD-skivor med julmusik. Plus den vanliga 60-tals musiken som jag älskar.

Det enda vi människor kan göra mot varandra är att vara sjysta och omtänksamma, men det ger väldigt mycket och är värt det.

Ha en så bra jul du förmår och kan. Ta vara på dig – det är ditt ansvar och din möjlighet. Livet är värdefullt när man känner så.

Många kramar, god jul och gott nytt 2021!
Lev på dina villkor, de är dina villkor och din frihet. Var rädd om dig.

önskar
Ann Sofie Höij