Revansch #3 2018

Tema: Inflytande

En viktig fråga i höstens riksdagsval är brukarinflytande – alltså patienters och brukares medbestämmande över vård och stödinsatser. Det är egentligen helt otroligt att det inte alltid är självklart för psykiatrin och socialtjänsten att vara lyhörda inför vad individen vill. Det är bara du själv som bär skon som kan känna var den klämmer. Och det är ju ens eget liv och psyke det handlar om!

Detta nummer har därför inflytande som tema. Vi får läsa om Marie Sjögren som till slut vågade ta ett jobb och säga upp sin gode man, tack vare att hon blev mer medbestämmande i sitt liv. I Norge har patienter större inflytande över vården och i Sverige finns planer på att starta upp Återhämtnings-colleges, något som har lett till att brukare har fått större makt i relationen med myndighetspersoner i bland annat Storbritannien.

Därtill recenseras Youtube-kändisen Joakim Lundells senaste bok, vi får följa vräkningshotade Marika Sellgren, som vi skrev om i förra numret, och får tips på hur du kan rösta i riksdagsvalet, även om du inte kan ta dig hemifrån.

Hoppas ni får en trevlig läsning!

Varma hälsningar,
Anna Langseth
Chefredaktör för Revansch

PS 1.: Klicka på bilden så kan du läsa hela tidningen. I vanliga fall går det inte att läsa hela det senaste numret av Revansch som PDF, men i och med valet gör vi ett undantag, så passa på!

PS 2. I artikeln om ”Arbeta en åttondel – en möjlighet” på sid 4 nämns att Revansch räknade tillsammans med Försäkringskassan på hur mycket en person med sjukersättning beviljad efter 1 juli 2008 skulle tjäna på att extrajobba fem timmar i veckan. Här kommer uträkningen:

 

Så mycket tjänar du vid arbete på en åttondel

Åttondelsregeln innebär att en person som har blivit beviljad hel sjukersättning efter 1 juli 2008 har möjlighet att jobba max fem timmar i veckan utan att inkomsten dras från ens sjukersättning. Vad som däremot sänks är bostadstillägget.

Hur mycket extra blir det då i plånboken? Revansch fick hjälp av Mikael Sundström, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, att räkna på hur mycket bostadstillägget skulle sjunka. Vi tog som exempel att personen hade hel sjukersättning på garantinivån, tjänade 2000 kronor i månaden på sitt extrajobb före skatt och hade en hyra på 5000 kronor. Då skulle bostadstillägget sänkas med 620 kronor i månaden. Efter 30 procent i skatt och tillsammans med sänkt bostadstillägg, blir slutsumman 780 kronor extra i plånboken.

Kruxet är dock att om du skulle börja må så pass dåligt att du inte orkar jobba under en hel månad skulle du förlora på att ha ett extrajobb under denna månad, eftersom bostadstillägget inte höjs automatiskt när inkomsten sänks, utan endast då det sker en stadigvarande förändring.

Läs resten av artikeln genom att klicka på Revansch omslag, uppe till höger.