Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

Radio Galen: Intervju med Christian Dahlström

Jonas Bredford och Jimmie Trevett från Radio Galen och RSMH Lund intervjuar Christian Dahlström, författare och föreläsare som driver den populära podden ”sinnessjukt”.

I poddavsnittet får du veta mer om vem Christian  Dahlström är, han berättar bland annat om sin egen erfarenhet av psykisk sjukdom och om hur han mår idag.

På frågan om han tror att vi som arbetar mot psykisk ohälsa kan påverka attityder i samhället säger Christian Dahlström att han
tror att man kan göra jättestor skillnad, annars hade han inte vigt sitt liv åt det. Men ibland blir han nedslagen när han upptäcker fördomar:
– Det blir lätt en filterbubbla, att man umgås människor som har stor förståelse och så får man en realitycheck ibland att vissa inte har det alls. Men förståelsen för psykisk ohälsa har blivit större i samhället generellt. Det märks också i kulturen med dramaserier som ”Homeland”, det är inte längre samma stereotypa bild som i gökboet av  människor som mår psykisk dåligt, säger Christian.

Christian berättar också om sitt senaste projekt – att skriva om psykiatrin i Sverige de senaste 200 åren. Han menar att det med historiens glasögon blir tydligt att det har det blivit en stor skillnad i hur man behandlar människor, bara på ett par decennier.
– Psykiskt sjuka pratade man nedlåtande om långt in på 1900-talet. Vi har övergrepp som steriliseringarna, lobotomeringar och Vipeholm. Man har  behandlat folk som rättslösa.

Inför framtiden uttrycker Christian Dahlström hopp i och med att fler pratar om psykisk ohälsa idag. Det är en explotion av unga som får diagnoser, men det behöver inte betyda att de mår sämre, utan att fler faktiskt får hjälp, säger han.