Aktuellt

Poddare vill bryta stigma

När det kommer till mer nischade poddar kring psykisk hälsa är valmöjligheterna många. Revansch har tagit ett grepp kring utbudet och lyfter fram och tipsar om poddar som har lite olika målgrupp, men som alla har psykisk hälsa som gemensam nämnare.

Ett växande antal svenskar lyssnar på poddar, program du kan lyssna på när och var du vill, i mobilen eller via datorn. Drygt hälften av alla mellan 18 och 79 år lyssnar på poddar minst en gång i månaden, och i pandemitider har fler upptäckt poddmediet. Även hälsorelaterade poddar har ökat, något som tyder på att många försöker hålla koll på sin hälsa i den nya tillvaron. Tillgängligheten och valfriheten, att kunna lyssna när det passar, är ett av recepten till framgång för poddarna.

Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg skapade »Ångestpodden« 2015. För 90- talistgenerationen, som de själva tillhör, har tillvaron präglats mycket av att livet lämnas ut och beskrivs i sociala medier. Många har fått en egen arena att skapa sig själva på – och inte minst jämföra sig själv med andra på. Vem är snyggast? Snabbast? Roligast? Vem har mest spännande liv? Det stressar många unga vuxna idag och i kölvattnet av det uppstod podden.

– Vi brukar säga att Ångestpodden är en podd om livet och livets bergochdalbanor, säger Sofie Hallberg. Ida Höckerstrand fyller i:

– Jag tror att alla kan känna igen sig någon gång i Ångestpodden.

Ångestpodden har blivit populär och lyssnarna är engagerade. Både Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg tycker sig se att det finns ett växande intresse för mående och en vidare öppenhet kring psykisk hälsa än förut. Inför valet 2022 har podden en extra satsning på unga och psykisk hälsa.

– Vi vill påverka politikerna med hjälp av våra lyssnare. Vi är lyssnarnas vänner och de är våra, säger Sofie Hallberg.

Jimmie Trevett är producent för »Radio Galen«, som drivs av RSMH Lund. Programmet föddes redan för 30 år sedan, då som ett halvtimmesprogram i Lunds närradio. Radiopodden Radio Galen i sin nuvarande form har funnits i ungefär två år. Jimmie Trevett och Radio Galen ger en röst åt personer med psykisk ohälsa.

– Podden handlar om hur vi mår och att må bra i själen, den viktigaste frågan vi har, säger Jimmie Trevett.

I podden får man möta personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, anhöriga, politiker och beslutsfattare men även de som möter psykisk ohälsa i sin yrkesroll eller personer inom RSMH.

– Vi garanterar också att redaktionen består av människor som pratar utifrån egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Där var vi tidigt ute, säger Jimmie Trevett. Öppenhet är ett nyckelord för redaktionen bakom Radio Galen. Och socialminister Lena Hallengren är nästa drömgäst för Jimmie Trevett.

– Vi vill driva opinion. Vi vill vara en del av att frågor om psykisk hälsa uppmärksammas i tv-soffor och tidningar.

Radio Totalnormal är ett närradioprogram och en podcast. Sedan 2008 spelas programmet in live inför publik i Stockholm och sänds i Stockholms närradio, utifrån det klipps en podd ihop för lyssning när man vill. Radio Totalnormal görs för att öka öppenheten kring psykisk ohälsa och innehållet skapas av en öppen redaktion. Malin Jakobsson är projektledare och producent:

– Programmet görs av människor som har någon typ av psykisk ohälsa eller erfaren het av det. Det finns inte så många andra forum för det, men här är det högt i tak. Inom poddens ramverk är innehållet skiftande. Deltagarna kan framföra sång eller musik, bjuda in en gäst, berätta om ett intresse eller prata om sin egen psykiska ohälsa.

– Många lyssnare uppskattar podden och många psykologer lyssnar också, så vi hoppas att vi kan få höras på fler ställen framöver, säger Malin Jakobsson.

Nu under pandemin har många som känt sig ensamma lyssnat på Radio Totalnormal, berättar Malin Jakobsson:

– En del kanske har suttit hemma i flera år, sedan hörde de programmet och kände igen sig. En tjej hade hört ett program av Radio Totalnormal och kort därefter var hon med i programmet – sedan var hon ute i samhället igen. Det är väldigt fint.

Text och foto: Johanna Aggestam

Vill du lyssna på en podd?

Här har Revansch samlat några tips på poddar som har psykisk ohälsa som gemensam nämnare. Du klan lyssna var du vill och det enda du behöver är en mobiltelefon, en dator eller en surfplatta.

 

 

Det här är en artikel från RSMH:s medlemstidning Revansch nummer 1/2022 som kommer ut den 7 mars. Nyhetsrapporteringen i Revansch ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare Riksförbundet för Social och Mental Hälsa och utformas enligt journalistiska principer samt enligt de etiska publicitetsreglerna för press, radio och TV.


Revansch ges ut sedan 1980 och kommer ut fyra gånger per år som en tidskrift på papper. Vissa artiklar publiceras på rsmh.se, och några av de tidigare numren hittar du som pdf på www.rsmh.se/revansch. Missa inte nya nummer av Revansch, följ oss på Facebook

Bästa sättet att få tidningen hem till dig är att bli medlem i RSMH (vilket kostar 160 kronor för år 2022), men det går även att prenumerera, läs mer på  Tidningen Revansch

Bli medlem!