Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

Oväntade möten när RSMH besökte Estland 

Tuppen väckte dem klockan fyra på morgonen och de var omgivna av kalkoner, gäss och ormar. Resan till Tallinn i Estland blev något utöver det vanliga. Här berättar Jonas Bredford från RSMH Lund. 

I slutet av augusti reste en grupp RSMH-are till Estland på ett nordiskt-baltiskt seminarium om Peer Support. Det blev ett riktigt äventyr som innehöll möten med såväl djur som människor och flera inspirerande föreläsningar. De fick även möjlighet att berätta om RSMH:s 56-åriga gärning. 

Jonas Bredford, Stefan Wallerek, Rosemarie Wilhelmsson, Gunilla Brändström och Åsa Höij trodde att de skulle bo på hotell, men kördes ut till en gård som heter Kamelia Holiday Home. 

Militärtält

“Detta visade sig vara allt annat än ett ordinärt hotell: I ett mycket naturskönt område i skogen vid en liten sjö låg ett litet trähus där vi skulle husera. Runtom detta hus fanns en mångfald av olika husdjur såsom hundar, katter, kalkoner, gäss, höns, ormar (!) samt en liten get som till och med var uppe på borden och spatserade. Trähuset visade sig beträffande övernattning vara fullbelagt av våra finska och estniska deltagare, varför vi svenskar var hänvisade till ett militärtält med kamin och metallbritsar. Plötsligt var vi scouter på nytt vilket inte alla var helt bekväma med”, berättar Jonas Bredford. 

Jonas Bredford tittar på gäss

Inte nog med det: Ägarinnan upplyste dem att det var “något fel” på tupparna, så de började gala klockan fyra på morgnarna. Jonas Bredford konstaterar att detta var helt korrekt, så deltagarnas nattsömn blev det lite si och så med. Men han är ändå positiv till resan. Luften var fantastisk och eftersom han älskar djur njöt han i fulla drag. Även maten och diskussionerna var tillfredställande, åtminstone för dem i sällskapet som behärskade engelska språket. 

De välkomnades av kommunledningen och lyssnade till flera föreläsningar, bland annat med Kristel Altosaar från Estonian Unemployment Insurance Fund och psykiatern Peeter Lääne som berättade om de senaste trenderna i behandlingen av psykiatriska störningar. 

Prästen Kaido Soom från den Evangeliska Lutheranska kyrkan berättade om all verksamhet man bedriver för människor i samhället med speciella behov. Jonas Bredford konstaterar att kyrkan har en stark ställning i det estniska samhället och gör mycket nytta för de svaga. 

När det blev RSMH:s tur att presentera sig berättade bland annat om historiken från 1967 och framåt, om nedläggningen av de stora mentalsjukhusen och införandet av personligt ombud.  

Jonas Bredford i Tallinn

“Vi förklarade också att RSMH:s uppnådda resultat är frukterna av 56 års kamp, och att det inte var särskilt längesedan vi inte ens var välkomna i maktens korridorer. Att det var först sedan regeringen Reinfeldt i den så kallade PRIO-satsningen satte krav på kommunerna om dokumenterat brukarinflytande om psykiatrin skulle få några pengar, som vi plötsligt var ‘varmt välkomna överallt’. Vi gav därför rådet till esterna att oavsett vad man tycker om makthavarna, så bör man sträva efter goda relationer dem. Och att inte slösa energi på mellanfigurer och bromsklossar: tala inte med svansen om där finns ett huvud. Därefter satte vi punkt för seminariet och återvände till våra inhysningar för fortsatta diskussioner och social gemenskap”, berättar Jonas Bredford. 

Text: Marja Beckman 

Foton från resan