Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

Fokus på kultur – Revansch nr 3:2022

Höstnumret av Riksorganisationen för Social och Mental Hälsas medlemstidning Revansch har tema kultur. Att skapa kan vara att visa lite av insidan på utsidan. Vi möter bland annat en biblioterapeut som arbetar med skrivande för patienter inom psykiatrin, och RSMH-medlemmen Ann-Helén Andersson som debuterar med en diktbok. I porträttet berättar konstnären och mångsysslaren Kakan Hermansson om ett liv med psykisk ohälsa.

På temasidorna finns denna gång plats för konst, dikt och en essä. Ett reportage skildrar Radio Totalnormal, från början en argentinska företeelsen med livesänd radio som görs i form av en öppen scen inför publik, där inslagen produceras av personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa.

På nyhetsplats kan du läsa om att många män med psykisk ohälsa inte söker vård för sina symtom. Bristande kunskap och negativa attityder är några av skälen, enligt en färsk avhandling från Göteborgs universitet. Forskaren bakom studien intervjuas, liksom en ung man som tvekade länge men sedan sökte hjälp i tonåren.

Att skapa främjar vår återhämtning, det hävdar RSMH:s förbundsordförande Barbro Hejdenberg Ronsten i en krönika. Hon betonar att det krävs politiker som satsar på att fler ska få uttrycka sig kulturellt som ett led av att må bättre psykiskt: ”Det som måste lyftas fram i detta sammanhang är det ekonomiska. Få är de aktiviteter som går att bedriva utan att det kostar något.”

Sverige skakades i somras av våldsdådet under Almedalsveckan där Ing-Marie Wieselgren mördades av en person som varit aktiv nazist. Efterspelet är inte klart, i sin ledare i Revansch nummer 3 skriver chefredaktör Anna Morin: ”Vi ska aldrig glömma att Ing-Marie Wieselgren pratade om att samhället måste se till vad som sker före ett brott, och att tidiga insatser för barn och unga är det som ger resultat på sikt.”

Tidningens Revansch nummer 3/2022, höstnumret, kommer ut i mitten av september. Tidningen går till medlemmar i RSMH samt prenumeranter. Är du journalist eller beslutfattare och intresserad av ett provexemplar mejla revansch@rsmh.se