Personer med psykiatriska diagnoser hör till de grupper som drabbats allra hårdast av Försäkringskassans allt tuffare linje när det gäller de åtstramade reglerna kring sjukersättning. Omkring 22 000 personer tvingas i dag leva på försörjningsstöd trots att de har läkarintyg på att de är sjuka och därmed i stället borde få ersättning av Försäkringskassan.
Många av dessa har gång på gång fått avslag på sina ansökningar och upplever därför både desperation och depression när myndigheten inte lyssnar.
Flera tvingas in i livslång fattigdom, då de måste ta lån för att betala för mat och hyra, och har i vissa fall även tagit sina liv.
Efter Uppdrag Gransknings genomgång av Försäkringskassans många avslag kräver nu Riksförbundet för Social och Mental hälsa, RSMH, att en statlig kommission inrättas för att ge personer som fått felaktiga avslag upprättelse.
– Det är en skamlig hantering av sjuka människor. Därför vill vi se en kommission som utreder Försäkringskassan, säger Barbro Hejdenberg Ronsten som är förbundsordförande för RSMH till Arbetaren.
Hon förklarar att omkring 75 procent av förbundets medlemmar lever i ett slags ekorrhjul där de jobbar tre månader för att sedan kastas in i osäkerhet när de inte orkar mer. Trots intyg från psykiatrin får många ändå avslag på sjukersättningen
– Försäkringskassan fungerar som en avslagsmaskin och det här leder till livslånga besvär för många. Men politikerna har inte lyssnat och tar inte problemen på allvar. Det har gått i helt fel riktning, säger Barbro Hejdenberg Ronsten.
Läs hela artikeln i tidningen Arbetaren här