Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

Inte bli som farsan- filmpremiär 4 september

Dokumentärfilmen ”Inte bli som farsan” är gjord av Håkan Bethas och Leon Berthas och finansieras av SVT. I filmen får vi följa far och son och hur Leon som har haft erfarenhet av depression mår bättre och försöker frigöra sig från sin pappa. Filmen kommer visas på Restaurang Snövit söndagen den 4 september kl. 19.00. Därefter kommer en kortare version finnas tillgänglig på SVT. 

I filmen får vi följa far och son på en roadtrip. Tillbakablickar sker till tiden då Leon är 19 år och gör en dokumentärfilm ”Sisu Meltdown” från 2015 som handlar om ett kärnkraftsbygge i Pyhäjoki i norra Finland som Putin och Ryssland tagit över. Under denna tid blir Leon hjälte när han avslöjar korruption och polisvåld. Sedan får Leon bakslag i livet i form av en ADD- diagnos och blir medicinerad med Retalin och främst Elvanse. Leon får genomgå en hjärnoperation efter ett övertryck i hjärnan som orsakat kraftig livshotande psykisk och fysisk oro och smärta. Medicinen tas inte bort och ingen ny diagnos ges. Ingen revidering eller övergripande neurologisk undersökning görs. Leon blir allt mer beroende av ADD medicinen och blir alltmer deprimerad, isolerad och utvecklar ett socialt fobiskt tillstånd som leder till psykosliknande tillstånd.

I dokumentärfilmen har Leon tillfrisknat och är fri från de flesta av sina problem men brottas fortfarande med social fobi. Leon och hans pappa Håkan bestämmer sig för att resa med bil till Pyhäjoki kärnkraft verk o se hur det gått. Samtidigt som de vill förbättra sin relation. Leon ska nu frigöra sig från sin pappa och försöka hitta sin egen väg och utveckling.

Dokumentärfilmen kommer visas på Restaurang Snövit söndagen den 4 september kl. 19.00. Därefter kommer en kortare version finnas tillgänglig på SVT.