Ditt stöd hjälper människor att återhämta sig från psykisk ohälsa – ge din gåva nu.
Ofrivillig ensamhet
Ofrivillig Ensamhet – Ett Allvarligt Samhällsproblem
Ofrivillig ensamhet är ett växande folkhälsoproblem som påverkar både individen och samhället. RSMH försöker påverka beslutsfattarna för att öka kunskapen och för att skapa goda förutsättningar så civilsamhället kan bidra med att skapa gemenskap och bryta ensamhet.
Ofrivillig ensamhet är ett växande folkhälsoproblem som påverkar både individen och samhället. RSMH försöker påverka beslutsfattarna för att öka kunskapen och för att skapa goda förutsättningar så civilsamhället kan bidra med att skapa gemenskap och bryta ensamhet.
- Home
- Vi påverkar
- Ofrivillig ensamhet
Ofrivillig ensamhet – en samhällsutmaning RSMH arbetar för att lösa
Ofrivillig ensamhet påverkar både individer och samhället i stort. Ensamhet är inte bara en känsla utan ett allvarligt folkhälsoproblem, som kan leda till ökad risk för psykisk ohälsa och förtida död. Studier visar att långvarig social isolering har en lika negativ inverkan på hälsan som rökning och fetma. Det är en utmaning som påverkar hälsan, arbetsförmågan och ekonomin – och som dessutom innebär stora kostnader för samhället.
Civilsamhället måste ges en chans att bryta ensamhet. Social hälsa är vägen till mental hälsa. RSMH:s träffpunkter är det enda alternativet för många människor.
En stor del av arbetet handlar också om att driva frågor kring goda levnadsförhållanden. Vi på RSMH ser tydligt sambanden mellan ofrivillig ensamhet, psykisk ohälsa och fattigdom.
För att motverka ensamhet behövs ett starkt och långsiktigt stöd till civilsamhället, så att organisationer som RSMH kan fortsätta sitt viktiga arbete.
Ofrivillig ensamhet är kopplad till ökade hälsorisker, som hjärt- och kärlsjukdomar, depression och förtida död. Ensamhetens påverkan är lika allvarlig som rökning och fetma. Ensamhet kostar samhället miljarder i ökade sjukvårdskostnader och sjukfrånvaro. Förebyggande insatser kan avlasta både vården och ekonomin.
Alla är ensamma ibland. Det är inte farligt i sig. Men forskningen visar tydligt att långvarig ofrivillig ensamhet kan leda till psykiska hälsoproblem som ångest och depression och i värsta fall självmord. Dessutom orsakar den fysiska problem som nedsatt immunförsvar, hjärt- och kärlsjukdomar och ohälsosamma vanor som i sin tur kan orsaka andra fysiska sjukdomar. Känslan av ensamhet kan innebära att man försöker dämpa obehagskänslor genom att till exempel röka, dricka alkohol eller äta för mycket.
Problemet med ensamhet handlar alltså inte om tristess utan att det snarare riskerar att leda till ett livshotande tillstånd.
Som medlem i RSMH har du möjlighet att och uppmuntras till att göra din röst hörd. Tillsammans engagerar vi oss kring opinionsbildning och frågor som berör oss både lokalt och globalt. Du kan påverka på individ-, organisations- och samhällsnivå. Tillsammans bygger vi en stark gemenskap där vi stöttar varandra och skapar en framtid utan stigma. Med hjälp av din erfarenhet och kunskap kan vi bli starkare tillsammans. Undrar du något, bolla gärna med styrelsen i din lokala förening. Är du ännu inte medlem? Bli det här.