Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

Undvik smittspridning bland medlemmarna!

Alla som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp rekommenderas att undvika sociala kontakter för att inte smittas av coronaviruset och för att hålla smittspridningen på en låg nivå. Det betyder inte att du måste stanna hemma hela tiden. Om du har möjlighet att ta dig ut i naturen utan att behöva vara nära människor på vägen dit, är det jättebra om du gör det! Det rekommenderas till och med av Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare åt Världshälsoorganisationen.

”Det är väldigt många som sitter hemma och det ska ni inte göra. Ni ska gå ut och promenera i vårsolen. Ta frisk luft. Ta med en kompis och gå på en meters avstånd. Ta med dig en termos och sätt dig på en parkbänk”, säger Giesecke i SVT:s Morgonstudion.

Besök inte föreningen om du är sjuk

Många av våra lokalföreningar har fortfarande öppet. Hit ska du absolut inte gå om du har några som helst symptom på luftvägsinfektion, som snuva, hosta, huvudvärk, muskel- och ledvärk eller feber. Du som är äldre eller tillhör en riskgrupp måste vara extra vaksam och undvika folksamlingar så långt detta är möjligt.

Att vara ute i naturen är bra för alla. Våra lokalföreningar kan arrangera promenader eller andra aktiviteter ute i naturen för personer som tillhör riskgrupperna, bara de ser till att hålla minst en meters avstånd från varandra och inte dela varandras matsäckar. Se också till att vara noga med att tvätta händerna.

Bilda ringkedjor för att motverka ensamhet

Många av våra medlemmar riskerar att hamna i än mer ensamhet och utsatthet i det här läget. Ett tips för att motverka ensamhet och isolering, är att föreningen bildar ringkedjor till sina medlemmar. Det innebär att föreningen ser till att regelbundna rundringningar görs bland medlemmarna för att höra hur de mår och hur de har det.

Är du medlem i en av våra lokalföreningar är det därför jättebra om du hör av dig till din lokalförening och lämnar ditt telefonnummer och din mejl. Hälsa gärna från RSMH:s förbundskansli att vi rekommenderar detta, just för att kunna bilda ringkedjor.

Skyltar och stöd till föreningarna

RSMH:s förbundskansli har tagit fram några skyltar som ni i föreningen kan använda er av för att visa hur viktigt det är att era besökare håller sig borta om de är det minsta sjuka.

Här finns en skylt till er ytterdörr som ni kan skriva ut och sätta upp. Här är en informationsfilm om hur du tvättar händerna på bästa sätt.

Den här skylten kan ni skriva ut och sätta på er toalettdörr.

Den här informationen  om coronaviruset kommer från Specialpedagogiska skolmyndigheten. Det är ett pictogram, det vill säga en skylt där språket formuleras i bilder. Det här kan vara till stor hjälp för människor som har begränsad förmåga att tala, läsa och skriva.

Folkhälsomyndighetens hemsida kan ni också hitta information på andra språk om covid-19 och hur man skyddar sig själv och andra från att smittas.

Glöm nu inte: tvätta händerna och ta hand om varandra!