Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

Undvik coronabedrägerierna

Nu under coronapandemin försöker en del personer utnyttja att människor sitter isolerade genom att luras på Facebook eller i mejl. En av våra medlemmar har under två veckor fått 115 mejl som bara handlar om lurendrejerier. Bland annat har en ”fransk långivare” erbjudit sig att låna ut pengar till hen nu när ekonomin håller på att bli sämre på grund av covid-19. En annan påstår sig vara från en välgörenhetsorganisation som samlar in bitcoins för att skänka till personer som blivit behövande på grund av corona. Gå inte på detta! Här är några sätt du kan skydda dig och undvika coronabedrägerierna:

  • Var uppmärksam på falska erbjudanden. För att vara på den säkra sidan kan du googla hemsidesnamnet med ordet ”scam” först.
  • Klicka inte på länkar i mejl från avsändare du inte vet vilka de är. Länkarna kan innehålla virus som förstör din dator eller smartphone.
  • Lämna inte ut ditt kreditkort eller kreditkortsnummer till personer du inte känner. Det gäller både på mejl, telefon och i verkligheten.
  • Ge aldrig bort koder och starta och använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktat dig.
  • Skriv inte in ditt kreditkortsnummer i nätbutiker som du inte brukar handla från.
  • Ta inte lån eller skänk pengar till företag eller personer som du inte är säker på vilka de är.
  • Anmäl spam eller så kallad oönskad mejlreklam till Konsumentverket.

Tidigare i mars hade DN en artikelserie om att många människor i Sverige blivit lurade av bitcoinbedragare. Att bli lurad kan hända vem som helst, så var gärna lite extra vaksam just nu och sprid denna information till andra.