Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

”Sjuka blir inte friska av otrygghet och orimliga krav ”

RSMH:s förbundsordförande 2019-2023, Barbro Hejdenberg Ronsten och författaren Åsa Moberg lyfte i en debattartikel för tidningen Syre redan 2020 Försäkringskassans godtyckliga bedömningar och ställde krav på ett slut på dessa.

”Arbetslinjen har lett till ett system där sjuka människor trots läkarintyg utförsäkras enligt godtyckliga bedömningar hos Försäkringskassan. När Socialdemokraterna kom till makten 2014 hade de utlovat en mänskligare sjukförsäkring. Stupstocken, att sjukförsäkringen hade ett bestämt slutdatum, skulle bort.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll genomförde 2015 en reform som enligt henne gjorde ”att 30 000 fler personer slipper bli sjuka i år än tidigare år”. Vad som egentligen hände är nu kartlagt av forskaren Niklas Altermark, statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet. Hans bok Avslagsmaskinen (Verbal) visar en annan verklighet: ”Stupstocken ersätts av en fallucka som kan finnas lite var som helst under sjukperioden. I synnerhet ökar avslagen efter 180 dagar, då den enskilde ska prövas mot ’ett sådant arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.’ ”

I debattartikeln ställdes följande krav:

  • Svenska försök med basinkomst på lokal nivå.
  • Ett slut på Försäkringskassans fantasier om en arbetsmarknad som inte existerar och en återgång till respekt för läkares yrkeskunskap.
  • En upprättelsekommission för att granska hur många sjuka som berövats sjukpenning.
  • Sjuka som blivit utan den ersättning som de enligt lagen har rätt till bör kompenseras. Om de dött bör ersättning utgå till deras efterlevande.

Läs hela artikeln här