Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem eller ger en gåva till oss hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Din gåva hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

”Trauma” som tema i senaste Revansch

Svåra händelser i livet orsakar ofta psykisk ohälsa. Och många som varit med om trauman får fel behandling i psykiatrin. Därför har detta nummer av Revansch trauma som tema. Omslagskändis är Anders Bagge, känd från tv-programmet Idol.

Runt 60-70 procent av Sveriges befolkning uppskattas ha varit med om eller kommer att vara med om en händelse som skulle kunna leda till trauma. En del självläker, men många som har fått svåra symtom hamnar i psykiatrin där en del blir feldiagnosticerade. Detta beror på att symptomen av trauman kan påminna om andra psykiatriska diagnoser. Till exempel möter vi i detta nummer av Revansch Yasmine som efter flera traumatiska händelser fick ett splittrat jag, och upplever sig som tre olika personer. Barn- och ungdomspsykiatrin gav henne diagnosen schizofreni och neuroleptika som medicin, vilket bara försämrade hennes overklighetskänslor. Men väl i vuxenpsykiatrin fick hon rätt diagnos – dissociativ identitetsstörning – och rätt behandling, det vill säga terapi med fokus på barndomstrauma.

Med tanke på risken för feldiagnosticering borde det alltid vara standard att psykiatrin scannar av för trauma innan annan psykiatrisk diagnos sätts, på samma sätt som vårdcentralen tar prover, innan de sätter in medicin mot kroppsliga sjukdomar, konstaterar Doris Nilsson, biträdande professor i psykologi på sidan 14 i detta nummer. Hon säger också:
– Skulle personalen känna till att en person mår dåligt för att den till exempel har varit mobbad skulle det skapa en större förståelse och en mänskligare psykiatri.

Regeringen har infört en rikstäckande satsning för att upptäcka och behandla trauman hos barn – Trauma på kartan, vilket nämns i detta nummer.
– Målet borde vara att vuxenvården får ett uppdrag liknande vårt. Vi får många berättelser om vuxna som inte får rätten till traumavård tillgodosedd, säger Maria Schillaci, psykolog och en av två projektledare vid Barnafrid – nationellt kunskapscentrum om våld mot barn vid Linköpings universitet.
Men än så länge har regeringen inga planer på att genomföra motsvarande satsning för vuxna.

Numret bjuder även på ett längre porträtt av Anders Bagge. Han är inte traumatiserad, men mådde ett tag så dåligt psykiskt att han inte tog sig hemifrån. Tack vare terapi är han i dag helt återhämtad. Dessutom har vi extra mycket kultur med bland annat en recension av Linda Boström Knausgårds senaste bok som handlar om elbehandling, ECT, recensioner av två tv-serier om psykisk ohälsa och en intervju med konstnären och poeten Mange Hellberg.
Har du inte tidningen ännu kan du ändå läsa texten av Barbro Hejdenberg Ronsten, RSMH:s förbundsordförande här.

Hoppas ni får en trevlig läsning!

Mvh, Anna Langseth
Chefredaktör Revansch

Få tidningen gratis i brevlådan!

Vill du läsa numret?
Då kan du bli medlem i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, så får du tidningen hem i brevlådan gratis. Här kan du läsa mer om vad medlemskapet innebär. 

Tidningen Revansch handlar om psykisk ohälsa och strategier för att må bättre.

Prenumerera på Revansch!

Vill du inte bli medlem i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, men läsa tidningen ändå? I så fall kan du prenumerera på Revansch för 205 kronor.