Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

Ny kanslichef på RSMH

Selene Cortes, kommer från och med  den 1 maj 2023 att tillträda som RSMH:s nya kanslichef. Vi vill hälsa henne välkommen med tre snabba frågor. 

Välkommen till RSMH, vad var det som fick dig att söka tjänsten som RSMH:s kanslichef? 

– TACK! Jag är glad och hedrad och ser verkligen fram emot att börja! Jag har ju under de senaste åtta åren arbetat på Mind, vilket har varit en otrolig resa, men jag har saknat att arbeta närmare målgruppen, och det känner jag verkligen att jag kommer att få göra nu. Sen är RSMH intressant som organisation som har funnits länge och är varken köns-, ålders- eller diagnosspecifika, utan det är måendet, funktion, förutsättningar och rättigheter som är i centrum. Det tycker jag är mer intressant. Jag har ett starkt rättvisepatos och blir rasande av orättvisor. På den här fronten finns det ju en hel del göra i samhället, både ur ett strukturperspektiv och för de personer som drabbas och jag tror att RSMH har stor potential att bli tongivande i det arbetet. Det arbetet vill jag leda.

 Vad har du för tidigare erfarenhet av att jobba med människor med psykisk ohälsa? 

– Jag har under den största delen av mitt yrkesverksamma liv arbetat med frågor som rör psykisk (o)hälsa. Nu senast åtta år på Mind där jag bland annat var med och startade upp Självmordslinjen. Sedan dess har jag jobbat en hel del med strategisk organisationsutveckling, skissat upp och lett några av Minds största projekt och de senaste fyra åren har jag jobbat särskilt med ungas psykiska hälsa. Innan Mind har jag bland annat varit på Fryshuset i Stockholm där jag jobbade med specifika riskgrupper som barn till ensamma mammor och personer i gängkriminalitet. Jag arbetade med attitydförändring på Hjärnkoll sista året det var ett regeringsuppdrag innan de gick över till att vara riksorganisation och jag har under många år föreläst och utbildat i frågor som rör psykisk ohälsa och särskilt utmattningssyndrom, som är min paradgren. Jag har också skrivit två böcker, en om utmattningssyndrom tillsammans med senior professor Marie Åsberg, och en intervjubaserad bok om förändringsfaktorer hos unga med psykisk ohälsa. (Den kommer ut på Studentlitteratur i sommar) Sen har jag också jobbat ett tag med psykosocialt arbetsmiljöarbete… Ja, du hör ju. Jag är lite nördig, men människor i sig och det mänskliga psyket slutar aldrig att intressera mig.

 Vad ser du mest framemot med att få börja på RSMH?  

-Att träffa mina nya kollegor och att möta, lära känna, och förstå lokalföreningarna. Det är från ett egoistiskt perspektiv. Sen ser jag fram emot att få vara med att bidra till att göra skillnad för många människor som har det väldigt svårt.

Fram tills dess att Selene tillträder tjänsten den 1 maj 2023 är Åke Nilsson tillförordnad kanslichef.