Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

RSMH om stängda psykavdelningar: Varför inte sluta blunda nu? 

Flera psykiatriska avdelningar på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg tvingas hålla stängt under sommaren eftersom det saknas sjuksköterskor som kan bemanna vårdplatserna, rapporterade Dagens Nyheter i lördags (länk). Sverige är och förtjänar bättre än så här, kommenterar RSMH. 

En vettig bemanningsnivå med kvalificerad personal förbättrar kapacitet, vårdkvalitet och personalens arbetsmiljö. Det senare bör – tillsammans med rimlig lönesättning som belönar kompetensutveckling och engagemang – sänka personalomsättningen och därigenom öka effektiviteten. På sikt slipper man då ”omöjliga val” mellan patientsäkerhet, dyra hyrstafetter och kostnaderna för att bygga upp verksamheter gång på gång då utmattad och sönderstressad personal flyr.  

Om dessa samband utforskades i regionen istället för bluffbudgetar som uttrycker ”effektivitet” genom mindre resurser före eventuella ”vinster” i effektiv och väl fungerande verksamhet är ett faktum kunde vi kanske komma vidare från dessa tröstlösa ”överraskningar” som cykliskt pågått i mer än 20 år. RSMH är inte ensam i att förespråka receptet ovan. Läs till exempel denna artikel om Sjukvårdsuppropet på Sveriges Läkarförbunds hemsida och DN:s nyhetsartikel om Sjukvårdsuppropet. 

Men, oviljan att ta till sig basala konsekvensprognoser av givna förutsättningar i regionerna Västra Götaland och Stockholm – där ändå 40 procent av Sveriges befolkning bor och förväntar sig en fungerande vård – är beklämmande.  

Sluta spara på vårdkvalitet och sluta spara bort patientsäkerheten i psykiatrin! 

Låt oss säga det i klartext: Har politikerna spelat bort vårdens resurser på skrytprojekt som Nya Karolinska eller andra mer teoretiska styrmodeller som det ”fria” vårdvalet så är det inte patienterna som ska betala. Det är politikerna (spelstopp och avgå!) och skattebetalarna (vem annars?).  

Låt Sahlgrenskas ”överraskningsbesked” bli det sista i denna trista och tragiskt förutsägbara kräftgång. Där tyngden av politisk oförmåga dessutom disproportionellt faller främst på de svagaste patientgrupperna inom psykiatrin. Sverige är och förtjänar bättre än så här! 

I väntan på utredning om att förstatliga vården följer RSMH noggrant regionvalen i såväl glesbygd som våra storstadsområden. Den politiker som inte kan förklara hur det ska bli bättre förtjänar inte din röst. Punkt, slut.  

//RSMH

Foto: Pixabay