Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

RSMH-avdelningar i Stockholm uppvaktade politiker om träfflokaler

Två RSMH:are som engagerat sig för kommunala träffpunkter för personer med psykisk ohälsa är Gudrun Berg och Linnea Dunek, aktiva i RSMH Danderyd respektive RSMH Östermalm Lidingö. Efter valet har det skett i skifte i kommunen Stockholms stad. Revansch var med när det nya social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne träffade RSMH.

Tidigare styre i Stockholms stad har bytts ut. Gudrun Berg och Linnea Dunek mötte före valet det liberala socialborgarrådet och nu var det dags för den nye som kommer från Socialdemokraterna.

På mötet den 6 december berättade RSMH:arna vad en kommunalt finansierad träfflokal kan fylla för funktion; att bryta isolering, nya sociala kontakter, återhämtning istället för utslagning, möjlighet till inflytande och demokratiskt deltagande.

Socialborgarrådet fick höra om de goda exempel som funnits runt om i stadsdelarna i Stockholm och som lagts ned under den tidigare mandatperioden. På frågan hur en träfflokal kan fungera kom Gudrun Berg och Linnea Dunek med flera konkreta exempel.

Det har funnits träfflokaler med personal och generösa öppettider, med lunch till självkostnadspris, med soffhörna, datorer, dusch och tvättmaskin, möjlighet att skänka och erbjudas kläder i en second hand-avdelning, och samarbete med RSMH som haft ett rum för föreningsaktiviteter. Kommunala funktioner som peer support, personligt ombud, anhörigstöd, IPS (indviduellt stöd till arbete) kan också samarbeta med en träffpunkt.

För den som besöker en fungerande träffpunkt kan det utöver mat och värme finnas möjlighet att delta i studiecirklar, undersöka jobbchanser och få hopp om framtiden när man ser hur andra personer med allvarlig psykisk ohälsa har kunnat återhämta sig.

Social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) hade inte besökt någon träffpunkt. Han har själv erfarenhet av anhörigskap till personer med psykisk ohälsa, och sa att han uppskattade att Gudrun Berg och Linnea Dunek kom och berättade om sina erfarenheter.

Alexander Ojanne fick ta emot tidningen Revansch, och Gudrun Berg från RSMH Östermalm Lidingö lämnade en skrivelse till honom samt sin diktbok.

I Stockholms stad blir det inga ökade anslag till socialpsykiatrin år 2023, men det finns ökade medel till stadsdelsnämnderna, enligt borgarrådet. Personer med psykisk ohälsa i kommunen får därmed hoppas att de olika stadsdelarna väljer att rusta upp och starta träfflokaler igen nästa år.

På mötet berättade RSMH:arna att det kan vara en fråga om liv och död, att ha någonstans att gå och vara välkommen nära där man bor.

Text och foto: Anna Morin

Relaterade artiklar

De kämpar för fler trygga mötesplatser

Publicerad den 19.08.2022, Hanna Schubert

Medlemmarna i RSMH behöver fler mötesplatser. De fyller en funktion för föreningslivet och fungerar som en trygg plats utanför hemmet för många. Det anser Gudrun Berg och Linnea Dunek som har engagerat sig för kommunalt finansierade lokaler.

Läs mer

”Människor ska inte falla mellan stolarna på grund av byråkratiska hinder ”

Publicerad den 08.09.2022, Anna Morin

Lyssna på podden från politikerdebatten som Tidningen Revansch var med och arrangerade inför valet!

Läs mer