Revansch #2 2018

Tema: Ekonomi

Privatekonomi är en av tre fokusfrågor som RSMH driver inför valet 2018. Samma fokus har också detta nummer av Revansch.

Personer med psykisk funktionsnedsättning hör till dem i samhället som har absolut sämst ekonomi. Orsaken: många börjar må dåligt i unga år och har därför aldrig kommit ut i arbetslivet, andra lever på sjukpenning, försörjningsstöd, lägsta nivån av sjukersättningen (tidigare kallad förtidspension) eller från stöd av anhöriga då de har blivit utförsäkrade.

Därtill kostar det att ha psykiska ohälsa. Du får ökade utgifter för läkemedel, sjukvård och i vissa fall beteenden som tvångssyndrom eller manier kan orsaka.

Om gruppen skulle få det bättre skulle dock deras psykiska hälsa kunna förbättras. Studier och en statlig utredning visar att mer pengar i plånboken förbättrar den psykiska ohälsan, då minskad ekonomisk stress gör att vi alla mår bättre.

Förutom detta tema möter du coolaste konstnären Arvida Byström (se omslag), du kan läsa om Anna Odells kommande film där Mikael Persbrandt medverkar, samt om Marika Sellgren, som lever med psykiska funktionsvariationer, har varit hemlös två gånger tidigare och nu vräkningshotas igen, då stödet runt henne fallerar.

Hoppas du får en givande läsning!

Varma hälsningar,

Anna Langseth

Chefredaktör för Revansch

PS: Klicka på bilden så kan du läsa hela tidningen. I vanliga fall går det inte att läsa hela det senaste numret av Revansch som PDF, men i och med valet gör vi ett undantag, så passa på!