Revansch #3 2018

Tema: Inflytande

En viktig fråga i höstens riksdagsval är brukarinflytande – alltså patienters och brukares medbestämmande över vård och stödinsatser. Det är egentligen helt otroligt att det inte alltid är självklart för psykiatrin och socialtjänsten att vara lyhörda inför vad individen vill. Det är bara du själv som bär skon som kan känna var den klämmer. Och det är ju ens eget liv och psyke det handlar om!

Detta nummer har därför inflytande som tema. Vi får läsa om Marie Sjögren som till slut vågade ta ett jobb och säga upp sin gode man, tack vare att hon blev mer medbestämmande i sitt liv. I Norge har patienter större inflytande över vården och i Sverige finns planer på att starta upp Återhämtnings-colleges, något som har lett till att brukare har fått större makt i relationen med myndighetspersoner i bland annat Storbritannien.

Därtill recenseras Youtube-kändisen Joakim Lundells senaste bok, vi får följa vräkningshotade Marika Sellgren, som vi skrev om i förra numret, och får tips på hur du kan rösta i riksdagsvalet, även om du inte kan ta dig hemifrån.

Klicka på bilden så kan du läsa hela tidningen. I vanliga fall går det inte att läsa hela det senaste numret av Revansch som PDF, men i och med valet gör vi ett undantag, så passa på!

Här nedan går det även att läsa uträkningar till artiklarna på sid 3 och 4.

Hoppas ni får en trevlig läsning!

Varma hälsningar,
Anna Langseth
Chefredaktör för Revansch

 

Uträkningar till sid 3:

Mer i plånboken för sjukpensionärer

Dessa reformer för att förbättra för personer med sjuk- eller aktivitetsersättning genomfördes i år. Under 2017 genomfördes också en liten höjning av garantinivån på sjuk- och aktivitetsersättningen samt en höjning av bostadstillägget. Dessa förbättringar är inte med i uträkningen men går att läsa om här.

1) Sänkt skatt för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning (genomfördes 1 januari 2018)
Hel sjukersättning på garantinivå, genomsnittlig skattesats ca 1600 kr/år= 133 kr/månaden

2) Garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen har höjts med 0,08 prisbasbelopp (1 juli 2018). Vid full sjukersättning på garantinivå, att ersättningen ökar med ca 300 kronor FÖRE SKATT per månad. Minus kommunal skatt 32% blir ca 96 kronor = 204 kronor/ månaden

3) Höjt bostadstillägg. Den med maximalt bostadstillägg, alltså en hyra på 5600 kronor: 470 kr mer än år 2017. Fribeloppet för vilken inkomst du tillåts ha har höjts så bostadstillägget sänks inte i och den högre garantinivån på sjuk- eller aktivitetsersättningen. Bostadstillägget påverkas inte heller av skattesänkningen.

 

Uträkningar till sid 4:

Arbeta en åttondel – en möjlighet

Åttondelsregeln innebär att en person som har blivit beviljad hel sjukersättning efter 1 juli 2008 har möjlighet att jobba max fem timmar i veckan utan att inkomsten dras från ens sjukersättning. Vad som däremot sänks är bostadstillägget.

Hur mycket extra blir det då i plånboken? Revansch fick hjälp av Mikael Sundström, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, att räkna på hur mycket bostadstillägget skulle sjunka. Vi tog som exempel att personen hade hel sjukersättning på garantinivån, tjänade 2000 kronor i månaden på sitt extrajobb före skatt och hade en hyra på 5000 kronor. Då skulle bostadstillägget sänkas med 620 kronor i månaden. Efter 30 procent i skatt och tillsammans med sänkt bostadstillägg, blir slutsumman 780 kronor extra i plånboken.

Kruxet är dock att om du skulle börja må så pass dåligt att du inte orkar jobba under en hel månad skulle du förlora på att ha ett extrajobb under denna månad, eftersom bostadstillägget inte höjs automatiskt när inkomsten sänks, utan endast då det sker en stadigvarande förändring.

Läs artiklarna genom att klicka här.