Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

När du behöver akut hjälp

Ibland när man mår psykiskt dåligt så behöver man få prata med någon genast. Ibland kan det rentav vara livshotande. Här hittar du en lista med telefonnummer där du kan få hjälp.

112

Om du eller någon annan är i en akut nödsituation, om du till exempel har allvarliga planer på att ta ditt liv, så ska du genast ringa telefonnummer 112 eller åka in till en psykiatrisk akutmottagning. Om du till exempel har en tal- eller hörselskada, så kan du klicka och läsa mer om hur du ska göra här.

Självmordslinjen

Till Minds Självmordslinjen kan du ringa när du har tankar på att ta ditt liv. Även anhöriga kan ringa. Telefonnumret är 90 101. Du är alltid anonym. Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som har utbildat volontärer att prata med. Det går att ringa alla dagar kl 06.00 – 24.00. Du kan även chatta eller mejla, läs mer här.

1177 Vårdguiden

Om du är i en akut psykisk kris, men som inte är fullt så allvarlig som ovan, så kan du ringa telefonnummer 1177. Det går att ringa dygnet runt. Där svarar en kunnig sjuksköterska som ger råd och kan vägleda dig. De kan berätta om du till exempel bör vända dig till akuten eller vårdcentralen. På deras hemsida har de också ett block som heter Tema psykisk hälsa, läs mer här.

Jourhavande medmänniska

Jourhavande medmänniska har öppet mellan kl 21-06 och har telefonnummer 08-702 16 80. Jourhavande medmänniska är en ideell förening som bedriver jourtelefonverksamhet för alla människor som önskar någon att tala med. Föreningen är politiskt och religiöst obunden. Tystnadsplikt gäller för alla joursamtal. Här kan du läsa mer om Jourhavande medmänniska.

RSMH:s lokalföreningar

Hos RSMH:s lokalföreningar kan du få ett mer långsiktigt stöd, genom att träffa andra människor med liknande erfarenheter av psykisk ohälsa. Här finns kamratstöd, olika former av självhjälpskurser med mera. Kontakta din närmaste lokalförening här.

Tilias chatt för unga

Är du ungdom eller ung vuxen och mår psykiskt dåligt? Då kan du kontakta föreningen Tilia som har en stödchatt. Den är öppen varje dag mellan klockan 21.00 och 22.30. Det går även att få mejlstöd, och de har stödgrupper i självkänsla via Skype. Chatta och läs mer om Tilia här.

SHEDO:s stödchatt

Behöver du prata med någon om självskadebeteende eller ätstörningar? I så fall kan du vända dig till föreningen SHEDO och deras stödchatt. Den har öppet tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar klockan 20.00 – 22.00. Chatta och läs mer här.

Personligt ombud

Personligt ombud kan vara en god hjälp på längre sikt. Personligt ombud hjälper människor med psykiska funktionsnedsättningar i kontakterna med myndigheter och för att få rätt vård. Personligt ombud finns inte i alla kommuner, men RSMH driver på för att fler ska införa det. Det var också en reform som RSMH jobbade hårt för att den skulle genomföras. Här kan du läsa mer om personligt ombud och var det finns.

Stöd för anhöriga

Är du anhörig och behöver stöd i din roll som anhörig? I så fall kan du ringa till Anhörigas riksförbund som har en stödlinje för personer som är anhöriga, till exempel till personer med psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning. Här kan du hitta numret och information om öppettiderna.