Stöd vårt arbete!

I mer än 50 år har Riksförbundet för Social och Mental Hälsa motarbetat fördomar och stöttat våra medlemmar till ett värdigt liv.

När du blir medlem hjälper du oss att ta en större plats i debatten och vår chans att påverka blir därmed också större. Ditt medlemskap hjälper oss att hjälpa! Ju fler vi är, desto mer kan vi åstadkomma!

Aktuellt

Öppen scen i poddformat

Varannan vecka står personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa bakom mikrofonerna på Radio Totalnormal. Här finns plats för en rad kulturinslag i form av sång, poesi och litteratur. Inspirationen kommer från Argentina och sändningar från ett mentalsjukhus. Reportage ur tidningen Revansch.

I porten på Fountain House i Stockholm står en man i skägg och ringer vant på porttelefonen. Jag tar rygg på honom och följer efter till första våningen. Där finns receptionen och jag skrivs in med namn och tid. »Fortsätt bara uppåt«, säger en kvinna. Så kommer jag till kaféet som redan sjuder av folk och samtal.

Radio Totalnormal är ett radioprogram och en podd som spelas in inför publik. Idén kommer från Argentina där »Radio La Colifata« drog igång sändningar från trädgården på ett mentalsjukhus i Buenos Aires. Medverkar gör patienter och före detta patienter.

Det argentinska programmet har funnits i över 20 år och inspirerat fler i Sydamerika och Europa. På La Colifatas hemsida finns Radio Totalnormal med bland »andra Colifatas«. Listat är 31 program, bland dem »Radio Durchgeknallt« i Tyskland, »Zazerkalie« i Ryssland och »Radio Diferencia« i Chile.

Radio Totalnormal startade för fjorton år sedan som ett projekt, nu tuffar det vidare med stöd av Socialstyrelsen och Stockholms läns landsting.

Matsalen på Fountain House är stor med plats för åtta bord, längst fram står tre mickar med stativ. Det finns ett piano som pryds av en mintgrön korp. En annan skulptur i form av en rosa flamingo vaktar ena högtalaren som är riktad ut mot publiken. Producenten Malin Jakobsson talar till publiken och hälsar välkomna, meddelar att det kommer finnas fika till alla om en halvtimme.

Programledaren Julia placerar sig bakom en mikrofon och den första gästen står intill. Vinjettmusiken hörs i lokalen och det sprider sig en förväntansfull tystnad. Det uttalade mottot är »programmet där vi med erfarenhet av psykisk ohälsa säger vad vi vill«.

Fakta: Radio Totalnormal

Sänds i Stockholms närradio 101,1 Mhz, på torsdagar kl 14.00–15.30. Man kan också sitta med i livepubliken varannan torsdag på Fountain House på Götgatan 38 i Stockholm. Podden finns i appar för poddar. Den går att hitta på hemsidorna för Radio Totalnormal, radiototalnormal.se, och Stockholms närradio, narradio.se.

Radio Totalnormal drivs av mediehuset Fanzingo och samarbetar med Fountain House i Stockholm.

Första inslaget handlar om Ångestloppet som ska gå av stapeln helgen därpå. Gästen Gunilla Byström och Julia skämtar med varandra och det kommer både skratt och applåder från lyssnarna.

Grunden för programmet är idén om en öppen scen, och att många ska delta i produktionen. På måndagar kan intresserade komma och planera nästa avsnitt tillsammans med producenten. Mötena mynnar ut i ett innehåll, ofta på ett tema. När Revanschs reporter är på plats ska det handla om hälsa, och sambandet mellan fysisk och psykisk hälsa. På eftermötet får jag veta att tre av personerna som genomför intervjuerna är debutanter, men det är verkligen inget som märks under inspelningens gång.

Musikvalet under en och en halv timme kan beskrivas som snabbt och mestadels glädjefullt. Det skapar en bubbla som är skön att vara i. När musiken rullar igång klockan 14.30 är det dags att bjudas på kaffe och fikabröd. Små samtal kommer igång mellan medverkande och lyssnare. Sedan får vi skynda oss tillbaka för att sitta ned och lyssna på nästa intervju.

Vädret utanför är soligt och det är så pass varmt att ett vädringsfönster kan stå öppet. En fyrbent vän kommer in i rummet. Det är tjänstehunden Britney, även kallad Britta. Hon är numera pensionerad, men hennes matte berättar i Totalnormal om att de har jobbat ihop.

Arbetsterapeuten och terapihunden har bland annat jobbat på sluten psykiatrisk mottagning och hvb-hem. Jag tar tillfället i akt att klappa när Britney nickar mot mig, och känner på den mjuka pälsen medan hennes svans svänger i takt till musiken.

Medverkar gör också personer som berättar om sin kampsportsträning, en intervju från psykiatrin berättar om personal och patienter som tränar tillsammans.

Kulturen är en viktig del av programmet och Radio Totalnormal har vanligtvis live- musik och poesi. Den här torsdagen sjunger Lasse från Solna sin egen sång »Musketör« och Lily-Ann framför Lukas Grahams »Love someone«. Ann-Sofi läser sin bokrecension. Karl Uhnbom framför sin poesi. Jag går hem med ett leende på läpparna och tänker att jag gärna kommer och lyssnar på plats igen.

Text och foto: Anna Morin


Det här är en artikel från RSMH:s medlemstidning Revansch. Nyhetsrapporteringen i Revansch ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare Riksförbundet för Social och Mental Hälsa och utformas enligt journalistiska principer samt enligt de etiska publicitetsreglerna för press, radio och TV. 

Du kan få Revansch i din brevlåda. Bli medlem i RSMH och få Revansch fyra gånger under år 2023. Om du blir medlem under hösten får du även Revansch nummer 4/2022.

Om du vill läsa Revansch utan att bli medlem, så kan du köpa en prenumeration.