I dessa tider, med coronavirus och sjukdomen covid-19, är det viktigt att vara försiktig för att inte riskera att bli smittad eller föra smittan vidare. Det innebär att många planerade möten och träffar ställs in. En del människor riskerar därför att bli väldigt ensamma under en period. Då är det tur att det finns telefoner, datorer och andra tekniska prylar som kan hjälpa oss att hålla kontakten. Här följer några tips:
Telefonsamtal
Att ringa den som måste isolera sig på grund av smittorisk är kanske det enklaste sättet att hålla kontakt. Enklast är att prata två personer åt gången, men det finns också metoder för att prata flera samtidigt.
Har du en Iphone eller Ipad med uppdaterat operativsystem kan du enkelt ringa gruppsamtal via FaceTime. Läs hur du gör här. För att använda FaceTime behöver du vara ansluten till internet.
Har du en Android-telefon går det också bra att genomföra gruppsamtal med upp till sex personer. Här kan du se hur man gör.
SMS
Ett bra sätt att snabbt kolla av hur folk har det är att skicka ett sms, det vill säga ett textmeddelande, till en annan telefon. SMS går också enkelt att skicka till flera personer samtidigt. Vill man ha en grupp där alla kan skicka och svara hela gruppen samtidigt, kan man använda tjänsten sms-grupp. Det kostar inget extra att skapa en sms-grupp. Läs mer om hur du gör här: https://www.smsgrupp.se/.
E-post
E-post eller mail som många ofta säger, finns det många som levererar. Googles e-post heter gmail och har du den har du tillgång till en rad andra Googletjänster också. Här kan du skapa ett nytt gmail-konto.
Microsoft tillhandahåller också e-postadresser, klicka här för att läsa mer.
Meddelande-appar
Det finns en rad applikationer till mobiltelefoner, smartphones och datorer som vi kan skicka meddelanden genom. De kanske vanligaste är Messenger (som hänger ihop med Facebook) och Whatsapp. I båda dessa kan man också ringa varandra för både röst- och videosamtal både mellan två personer och i grupper. När man använder meddelandeappar blir det ingen samtalskostnad, men du måste vara ansluten till internet.
Digitala möten
I Google Hangouts kan du prata med en eller flera personer i taget. Denna lösning passar bra om du har möten med andra som sitter vid datorn, men fungerar även i din smartphone. För att komma åt Google Hangouts behöver du ett google-konto (se ovan).
I Microsoft Teams kan du också chatta och delta i samtal, med eller utan bild. Detta är en lösning för dig som har Office 365.
Större möten
För större möten som exempelvis årsmöten och medlemsmöten finns också digitala lösningar om de ovan nämnda inte skulle räcka. En sån är Zoom. En annan lösning är VoteIT, som också sammanställt en rad vanliga frågor och svar på sin sida för den som vill lära sig mer: https://voteit.se/FAQ/. Båda dessa lösningar har testvarianter eller en nivå som är gratis.
Samarbeta i studiecirkeln eller i styrelsen
Ett bra verktyg som också är gratis är Slack. Där kan man skriva till varandra i helgrupp eller till enskilda medlemmar i gruppen. Det går också att dela dokument. Slack funkar både på datorn och i din smarttelefon.
Oavsett vilka metoder eller appar ni väljer, kom ihåg att ta hand om varandra och skydda alla som riskerar att bli mycket sjuka om de drabbas av viruset. Testa gärna olika digitala hjälpmedel och tipsa andra när ni hittat ett sätt som funkar för er. Kolla gärna med föreningskamrater om någon behöver hjälp med att handla mat eller hämta ut medicin.
Seniorsurfarna – tv-program för dig som vill lära dig mer
På SVT Play och på UR Play finns nu ett program som riktar sig till er som är intresserade av att lära er mer om olika digitala lösningar. Det kan ni gärna sprida bland era medlemmar också, då där kan finnas många matnyttiga tips i dessa tider. I Seniorsurfarna utmanas några folkkära kändisar digitalt med målet att bli ”fullfjädrade nät-virtuoser”. Här kan ni titta på programmet: https://www.svtplay.se/seniorsurfarna
Ta hand om varandra!