Ditt stöd hjälper människor att återhämta sig från psykisk ohälsa – ge din gåva nu.
Ungas psykiska hälsa
Ta vara på ungas erfarenheter för att bekämpa den psykiska ohälsan
Den psykiska ohälsan bland unga ökar. En utveckling som bör tas på högsta allvar. RSMH tror på förebyggande insatser och ökad kunskap. Ungas möjligheter till återhämtning och stöd att återgå till studier behöver stärkas. För att nå fram, behöver de unga själva involveras och lyssnas på.
- Home
- Vi påverkar
- Ungas psykiska hälsa
Krav och förväntningar bidrar till ökad psykisk ohälsa bland unga
Psykisk ohälsa hos unga har ökat sedan 1980-talet. Det gäller både lättare psykiska besvär till mer allvarligare psykiatriska tillstånd. Socialstyrelsen har i återkommande rapporter konstaterat att psykisk ohälsa har ökat bland barn och unga vuxna. Ökningen har ägt rum över en längre tidsperiod och grundar sig på data om psykiatriska diagnoser som ställs inom hälso- och sjukvården och som inrapporteras till Socialstyrelsens nationella register.
Allt fler barn och unga vårdas i barn-och ungdomspsykiatriska heldygnsvården inklusive tvångsvården. Antalet unga som behandlas för exempelvis för depression och ångestsyndrom har ökat.
I rapporten “Inte bara överleva, utan faktiskt också leva” av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, så upplever unga (13–25 år) att egna och andras krav och förväntningar är de främsta orsakerna till psykisk ohälsa. Detta kopplas framför allt till skola, framtid, social status och utseende.
Trots att vi idag pratar mer om psykisk ohälsa i samhället generellt, upplever många av våra medlemmar att det fortfarande finns stigma kring ämnet. Den ansträngda vården ökar också risken för att tvång används mot unga patienter.
RSMH:s krav: Lyssna på unga, jobba förebyggande och ta frågan på allvar
RSMH anser att utvecklingen med sämre psykisk hälsa hos unga måste tas på fullaste allvar. Vi kräver ett större krafttag kring förebyggande insatser för att stärka ungas psykiska hälsa.
Det är också viktigt att börja lyssna på de som berörs. Vi ser alltför ofta att unga inte blir lyssnade på, får göra sin röst hörd eller vara med och påverka. För att nå förändring krävs både ökad kunskap om barn- och ungas psykiska ohälsa, liksom ökat inkludering i olika processer. Det krävs ett samarbete mellan olika aktörer och på olika nivåer för att främja den psykiska hälsan.
Ungas möjligheter till återhämtning och att få stöd och hjälp för att återgå till studier behöver stärkas. Ingen ung person ska tvingas avbryta sina studier på grund av psykisk och social ohälsa. Här är psykiatrisk rehabilitering, i form av Supported Education att föredra. Alla elever i skolan ska ha tillgång till god hälsovård och stöd kopplat till psykisk hälsa.
RSMH har drivit igenom personliga ombud för vuxna med långvarig, allvarlig psykisk ohälsa. Det är något vi anser borde införas även för barn och unga. Unga behöver få kunskap om rättigheter, stöd och hjälp för att må bättre.
Är du ung och vill engagera dig i RSMH?
Vi ordnar regelbundet läger och träffar för unga som vill vara med i vår rörelse, hitta gemenskap och kämpa för psykisk och social hälsa tillsammans. Vill du vara med? mejla malin.wigg@rsmh.se så berättar vi mer!