Ditt stöd hjälper människor att återhämta sig från psykisk ohälsa – ge din gåva nu.
Goda levnadsförhållanden
Fattigdom främjar inte psykisk hälsa
När en person drabbas av psykisk ohälsa och inte kan arbeta eller studera som vanligt, är det viktigt att det finns stöd från samhället. RSMH jobbar för att påverka beslutsfattare och samhälle i frågan på många plan.
- Home
- Vi påverkar
- Goda levnadsförhållanden
Prioritera möjlighet till återhämtning
Personer med psykisk ohälsa har rätt till ett bra liv och att vara delaktiga i samhället. Förutom bättre mående innebär ett aktivt stöd från det allmänna och en bra levnadsnivå att trycket på den psykiatriska heldygnsvården minskar
RSMH arbetar för att beslutsfattare ska skapa bättre ekonomiska förutsättningar för de grupper som har högre risk att drabbas av ofrivillig ensamhet och psykisk ohälsa.
Till exempel anser vi att sjukersättning och försörjningsstöd bör höjas. Dessutom bör alternativa försörjningssätt undersökas. Sjukförsäkringsregler behöver anpassas och vara flexibla så att det blir möjligt att återhämta sig.
Vi arbetar också för att existensminimum ska inkludera sociala och sociokulturella aktiviteter, i synnerhet för barn, unga och särskilt utsatta grupper. Att ha förutsättningar att ingå i sociala sammanhang är en mänsklig rättighet.
Följande mål har vi satt upp i vårt principprogram:
Alla personer med psykisk och social ohälsa har en trygg ekonomi som räcker till ens utgifter och möjliggör socialt umgänge
Personer med psykisk och social ohälsa har lika god levnadsstandard som befolkningen i övrigt.
Personer med psykisk och social ohälsa har samma möjlighet som andra till bostad, utbildning och arbete.
Personligt ombud och ACT-team ska finnas i hela landet.
Personligt ombud är ett stöd som inte är direkt kopplat till en myndighet. Det gör att personer som har tappat förtroendet för myndigheter, kan ta emot stöd och hjälp. Utvärderingar visar att ombuden blivit en viktig stödfunktion för att kunna återhämta sig till ett självständigt liv.
RSMH var med i införandet av personligt ombud och driver nu också frågan om att behålla statsbidragen. Läs mer och skriv under vår namninsamling här.
Andra viktiga stöd för att personer med psykisk och social ohälsa ska kunna bo och leva som andra är att ha boendestöd och en meningsfull sysselsättning.
RSMH:s mål är att alla med psykisk och social ohälsa har en trygg ekonomi och rätt till samma möjlighet som andra till bostad, utbildning och arbete. Delar av bristande sociala färdigheter som personer med psykisk ohälsa kan upplevas ha, som exempelvis initiativlöshet, kan till stor del handla om bristen på ekonomiska medel.
För att den utbredda psykiska ohälsan ska minska, behövs utöver terapi och mediciner även strategier för att minska de ekonomiska klyftorna i samhället. Detta är ett budskap vi för ut i till exempel möten med politiker och genom vårt samarbete med Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Här kan du läsa senaste NSPH-rapporten som kretsar kring just livsvillkor och ekonomi.