Många av RSMH:s föreningar anger att de håller igång verksamheten. En del genomför aktiviteter utomhus och andra via nätet. Möten via videolänk har räddat verksamheten också i förbundet.
Förbundsordförande Barbro Hejdenberg Ronsten är hemmahörande på Gotland och har bara besökt förbundskansliet i Stockholm en gång sedan i mars:
– Det känns oerhört besvärligt. Det är viktigt att få träffa personalen fysiskt och samtala om pågående verksamhet, framtiden och även det egna måendet.
Även andra resor ställs in vilket är tråkigt, tycker Barbro. För att ändå orka med tar hon promenader med sin man och under sommaren gick det bra att umgås utomhus med familjen. Hon får hjälp med inköp av sin familj.
– De mest osannolika prylar kommer hem. Vår son köper till exempel alltid mycket mer än som beställts, säger Barbro med ett skratt.
För att bidra till samhället i den här svåra tiden har Barbro anmält sig som smittspårare vid Region Gotland.
Förbundets kanslichef, Kristina Båth Sågänger berättar hur personalen lagt upp arbetet på kansliet:
– På förbundskansliet ska vi om möjligt jobba hemifrån. Max sex personer får vara på kansliet samtidigt och när vi är där ser vi till att hålla avstånd till varandra. Varje vecka har vi olika möten i Teams som är en av flera plattformar för distansmöten. Trots distansen så tycker många på kansliet att samarbetet har blivit tätare och bättre.
Förbundsstyrelsen, arbetsutskottet och våra utskott har inte heller kunnat träffas fysiskt sedan mars. Alla möten har skett på plattformen Zoom.
– Det fungerar bättre och bättre, säger Kristina. Att vi tvingats att öka vår digitala kompetens och förändra vårt arbetssätt är en positiv sida av Coronapandemin. När vi inte behöver resa, kanske övernatta, och använda hela dagar för möten kan vi ses oftare. Det innebär också en besparing för förbundet.
Redan nu har förbundsstyrelsen beslutat att man ska fortsätta att ha digitala möten även efter Corona.
– Men bara delvis. Att träffas är också viktigt och något alla längtar efter att få göra!
På förbundskansliet märks det att de flesta föreningar försöker hålla verksamheten igång och uppfinningsrikedomen är stor. Några har online-fikaträffar en gång i veckan, en annan förening berättar om kamratstöd genom träffar utomhus och en tredje om tisdagspromenader. Andra föreningar träffas inomhus men förkortade öppettider och/eller mindre folk i lokalen.
– Vårt medskick är just det. Följ rekommendationerna (finns att ta del av på www.rsmh.se) men försök också att hålla kvar kontakterna med medlemmarna genom alternativa sätt att ses. Våga testa det här med digital verksamhet. Även om det inte passar alla så passar det några.
Föreningar som har svårt att komma igång med det digitala men som gärna vill, kan få hjälp från kansliet som jobbar mycket med att ta fram digitala utbildningar och möten.
– Om någon förening funderar på hur de ska ordna med årsmötet i februari om det fortfarande inte går att träffas fler än 8 personer så ska de absolut ta kontakt med oss. Kanske kan vi hjälpa till med förslag. Vi kan även hjälpa till med avisering av årsavgiften för 2021.
För att själv må bra under den här tuffa perioden ser Kristina till att hålla kontakt med när och kära utomhus eller via dator och telefon. Sina 90+-åriga föräldrar träffar hon i garaget.
Förbundsordförande, Barbro avslutar med en uppmaning:
– Håll i och håll ut, alla pandemier har ett slut!
Har din förening ett tips som ni vill dela till fler, om verksamhet i pandemitider, eller kanske en fråga som rör föreningen? Maila till oss på e-postadress foreningssupport@rsmh.se. Kan eller vill ni inte skriva ner hela frågan så kan ni bara be om att bli kontaktade.