Aktuellt

Basinkomst – Revansch nr 2:2021

Det här numret av Revansch har tema basinkomst, också kallat medborgarlön. RSMH föreslår att det ska göras en statlig utredning om basinkomst i Sverige och en pilotstudie. Ett skäl till det är den ekonomiska utsatthet som många personer med psykiatriska diagnoser lever med, samtidigt som avslagen från Försäkringskassan till människor som har rätt till ersättning har visat sig öka.

Vad är basinkomst och är det beprövat? Det är två frågor som tas upp i Revansch.

En artikel handlar om Finland och är ett unikt nationellt experiment med basinkomst bland arbetslösa som gjordes där under åren 2017 och 2018. Vi intervjuar forskaren Simon Birnbaum som skrivit rapporten Basinkomstens nya våg för Institutet för framtidsstudier.

Riksdagspartiernas ansvariga för socialförsäkringsfrågor svarar i tidningen på hur de ser på basinkomst. Miljöpartiet är det enda riksdagspartier som är för en utredning av basinkomst och vi intervjuar ledamoten Rebecka Le Moine (MP) om vilka möjligheter och utmaningar som hon ser.

”Jag är inte bipolär, jag har en bipolär sjukdom”, säger elitskidåkaren Jonas Böhlmark. Han berättade under ett skov om sin diagnos i ett inlägg på Instagram för mindre än ett år sedan, och det var första gången han var öppen för fler än de närmaste om sin bipolära sjukdom. Sedan dess har han pratat om att leva med bipolaritet i sociala medier och på föredrag. Revansch mötte honom i våras på en skidexpedition som han gjorde med vännen Axel Bergsten för att uppmärksamma bipolaritet.

På kultursidorna intervjuas Hedvig Söderlund, professor i psykologi, om sin aktuella bok Den utbrända hjärnforskaren. ”Fråga juristen” tar upp vad som gäller när mobbaren från en tidigare arbetsplats ska börja på nya jobbet. I krönikan ställer RSMH:s förbundsordförande Barbro Hejdenberg Ronsten krav på att personer som fått felaktiga avslag av Försäkringskassan får upprättelse.

Missa inte heller sommartips från föreningarna runt om i landet, insändare, suduko och Revansch eget korsord.

God läsning och glad sommar!

/ Anna Morin, tillförordnad chefredaktör

Här kan du läsa mer om Revansch.