Nästan var fjärde person i Sverige känner sig ofrivilligt ensam. Forskning visar att det är framgångsrikt att bryta ensamhet genom att samlas i en gemenskap. Det har RSMH, tagit fasta på. I år ordnar förbundet 50 extra aktiviteter för att minska ensamheten i hela landet.
Uppemot två miljoner vuxna svenskar upplever i dag ofrivillig ensamhet. Att känna sig ensam under en längre tid är en belagd riskfaktor för psykisk ohälsa. Ensamheten kan leda till psykisk ohälsa, men psykisk ohälsa kan också skapa ofrivillig ensamhet. Detta vill RSMH uppmärksamma på Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober.
– Alla känner sig ensamma ibland och det i sig är inte farligt. Men om man är ofrivilligt ensam under en lång tid kan det få negativa följder. I dag vill vi på RSMH påminna om att vi tillsammans kan göra stor skillnad för att bryta ensamhet och social isolering i samhället, säger Hanna Navier, tf kanslichef på förbundet.
Samband mellan ensamhet och ohälsa
En kartläggning som Folkhälsomyndigheten gjort visar att ensamhet i Sverige är vanligast i yngre och äldre åldersgrupper, bland personer i ensamhushåll, personer med funktionsnedsättningar och personer som är sjukskrivna eller arbetslösa. Det är också fastslaget att det finns ett tydligt samband mellan ensamhet, ohälsa och suicidtankar.
– Att bryta ensamhet är viktigt på riktigt, både för individen och på samhällsnivå. Vi på RSMH har jobbat med detta länge och vet hur avlastande det kan vara att få möta medmänniskor som upplevt samma sak.
Kaffe gemensam nämnare
RSMH:s 78 lokalföreningar från Kiruna i norr till Ystad i söder har bara i år har arrangerat tusentals aktiviteter för sina medlemmar. Allt från räkkryssningar och deltagande i Prideparad till konserter och föreläsningar, men oftast kretsar verksamheten kring ett möte över en kopp kaffe. Under 2024 har RSMH med stöd från Socialstyrelsen fått möjlighet att anordna 50 extra aktiviteter.
– Just den här veckan ser vi att det är extra mycket som händer i många av våra lokalföreningar. Så jag vill uppmana alla att ta reda på vad som händer just där du bor, och prova att hälsa på. Som folkrörelse kan vi tillsammans skapa en positiv förändring, säger Hanna Navier.
Ovan text har skickats ut som pressmeddelande.
Vill du engagera dig i RSMH?
Tillsammans är vi starka. Genom att bli en del av RSMH kan du göra din röst hörd. Vi erbjuder dig stöd, gemenskap och mer kunskap kring dina rättigheter. Hos oss finns trygga mötesplatser.