Ditt stöd hjälper människor att återhämta sig från psykisk ohälsa – ge din gåva nu.
Jämlikhet i vård och omsorg
Rätt till en likvärdig vård
I dag innebär allvarlig psykisk ohälsa att livet i genomsnitt förkortas 15–20 år. Det vill vi på RSMH förändra. Vi är en rörelse som kräver bättre vård för alla – en vård som möter varje individs unika behov och som ger stöd på lika villkor. Vi kämpar för rättigheter och jämlikhet i samhället i allmänhet och i vården i synnerhet. Ett samhälle som erbjuder en jämlik vård är ett starkare samhälle. Tillsammans kan vi skapa förändring.
- Home
- Vi påverkar
- Jämlikhet i vård och omsorg
Så påverkar vi för en jämlik och god vård för alla
Alla människor med psykiska funktionsnedsättningar har rätt att få sina grundläggande mänskliga rättigheter tillgodosedda. Vi som har erfarenheter av psykisk och social ohälsa ska inte diskrimineras på några plan. RSMH vill se en medmänsklig vård som bemöter varje individ utifrån dess förutsättningar och behov. Vi kämpar för ökad delaktighet. Den som får vård och stöd ska vara med och utforma den, och alla ska bli medmänskligt bemötta, sedda och hörda. Övergrepp och obefogat tvång inom vården måste upphöra.
RSMH bildades av bland annat patienter från dåtidens mentalsjukhus, en grupp som i många sammanhang betraktades som andra klassens medborgare. Samma år som bildandet, 1967, blev RSMH remissinstans. Sedan dess har vi kämpat för att mänskliga rättigheter ska gälla även för människor med psykisk ohälsa. Vi har avslöjat vårdskandaler, varit bidragande till att de gamla mentalsjukhusen stängdes igen och vi har arbetat för att krossa fördomar mot människor med psykisk ohälsa. Vi drev även igenom personligt ombud på 90-talet. Läs mer om RSMH:s historia.
Med brukarinflytande menar vi att den som får vård och stöd ska vara med och utforma den. Den som söker vård har rätt att bli hörd och lyssnad på – därför är det viktigt att vården har kunskap och resurser att jobba med bemötande och medmänsklighet. All vård ska utgå från hela människan med flera insatser samtidigt. Idag är det inte alltid så. Vi vill till exempel att självinläggning ska vara en självklar rättighet i psykiatrin. Brukare och anhörigas erfarenheter ska tas tillvara i vården. Brukarrörelsen som RSMH är en del av behöver få mer inflytande så att vi kan skapa förändring.
Att få bort tvånget inom den psykiatriska vården är centralt för RSMH. Att bli utsatt för våld är inte bara kränkande, det försämrar också den psykiska hälsan ytterligare. Dessutom påverkar det människors förtroende för samhället och viljan att ta emot vård. Vi vill se mindre tvång och förtryck inom psykiatrin, och mer inflytande, delaktighet och medmänsklighet. Läs mer här om vår nollvision gällande tvång inom psykiatrin.
Det finns mycket vi kan göra för att stötta personer med psykisk ohälsa till bättre mående, men i grunden är det samhället som måste förändras. Därför ställer RSMH radikala krav, för vi vet att en mer medmänsklig vård är möjlig.
Vi arbetar med politiskt påverkansarbete genom remissvar, debattutspel, kampanjer och samtal med beslutsfattare. Vi gör det både nationellt och via våra många lokalföreningar. Vi arbetar tillsammans genom att försöka nå fram till beslutsfattare och informera om hur livsvillkoren ser ut för människor med psykisk ohälsa. Vi ställer tydliga krav när vi träffar politiker och beslutsfattare och bidrar med kunskap eller skriver remissvar till olika utredningar och politiska förslag.